Ország-világ

2007.08.22. 06:00

Kimondhatja-e a közjegyző, hogy érvénytelen a végrendelet?

Olvasónk a törvényes örököse rokonának, akinek hátrahagyott javai hagyatéki tárgyalása a közeljövőben lesz. A végrendelet másokat is megjelöl, de a dokumentum alakilag hibás.

BAMA

A végrendeletet géppel írták, és csupán az elhunyt aláírása szerepel rajta. Az érvényességhez kötelező két tanúé nem. Ez súlyos hiba, amely a dokumentum érvénytelenségét jelentheti – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Ezt azonban nem a közjegyző, hanem a bíróság mondhatja ki. A közjegyző annyit állapíthat meg, hogy a végrendelet érvényessége alaki okok miatt aggályos.

Majd felteszi a kérdést, hogy az érintettek ennek ellenére elfogadják-e érvényesnek, mint a halott végakaratát, avagy sem. Amennyiben egyetértés van, akkor a közjegyző a jelenlévők akarata szerint jár el. Ellenkező esetben ideiglenesen átadja a hagyatékot a törvényes örökösöknek. Ekkor nekik számolniuk kell vele, hogy az ellenérdekelt fél harminc napon belül pert indíthat a testamentum érvényessége iránt. Neki viszont azt kell számításba vennie, hogy állítását bizonyítani is kell. Például tanúkkal, akik állítják, hogy valóban az elhunyt végakarata áll a testamentumban. (A dokumentumról hiányzó tanúknak is ez lett volna a szerepük.) A másik fél is felvonultathatja a maga tanúit.

A végrendelet érvényességét bizonyítani akarónak itt kevés esélye van a sikerre – állítja a Dr. Schneider Ügyvédi Iroda is. A fent leírt alaki hiba súlyos hiányosság. A Magyar Irodának például volt olyan ügye, amelyben kézzel írott végrendeletet nyilvánítottak a per során érvénytelennek csak azért, mert nem volt minden oldala megszámozva. Ott ugyanis ez az egyik elengedhetetlen formai követelmény. Ha végrendelkezünk, kérjük szakember segítségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában