Ország-világ

2007.08.06. 16:39

Kis mértékben emelkedett a vendégéjszakák száma

Forgó Petra, Szatmári Csilla

Az idei év első félévében egy százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma az előző évhez képest – tette közzé hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A statisztikai adatok szerint 1,7 millió belföldi, illetve 1,4 millió külföldi vendég fordult meg a magyarországi szálláshelyeken, vagyis 3,9 millió belföldi és 4,1 millió külföldi vendégéjszakát jegyeztek fel. A szálláshelyek összes bruttó árbevételét (107 milliárd forint) tekintve 5 százalékos áremelkedés volt tapasztalható, míg a szálláshely-szolgáltatást 7 százalékos árnövekedés jellemezte.

2006-hoz képest 2 százalékkal emelkedett a szállodák átlagos szobakihasználtsága is, amely így elérte a 45 százalékot. 2007. június 30-án 799 szálloda, 1040 panzió és összesen 809 turista- és ifjúsági szálló, üdülő és kemping működött, így a tavalyi arányhoz képest 16-tal több szállodát és eggyel több panziót regisztráltak.

A turistaszállók és üdülőházak kivételével minden szállástípusban nőtt a belföldi vendégéjszakák száma. A három- és négy csillagos szállodák voltak a legkeresettebbek.

A januártól júniusig terjedő időszakban a beváltott üdülési csekkek összértéke 8,6 milliárd forint volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában