Ország-világ

2007.08.17. 18:59

Kisebb zsúfoltságot és nagyobb biztonságot ígérnek

Idén is lesz tűzijáték augusztus 20-án, ám a tavalyi tragikus este után a korábbiaknál jóval nagyobb biztonságban. A meteorológusok az idő is kedvez az ünneplőknek, bár nem kizárt egy kisebb zivatar.

Éber Sándor

Tűzmozsár, lángoló víz, stroboszkóp, zenés kíséretben 45 ezer rakétát lőnek ki az idei augusztus 20-i tűzijátékban. A szervezők mindent megtesznek, hogy feledtessék a tavalyi, öt halálos áldozattal járó vihar emlékét. „Ma minden feltétel adott ahhoz, hogy augusztus 19–20-án egy biztonságos és egyben látványos és méltóságteljes ünnep legyen” – mondta pénteken Gál J. Zoltán kabinetfőnök a Citadellán. Az események előkészítését és lebonyolítását felügyelő Operatív Törzs vezetője közölte, hogy az idei ünnepségsorozat 251 millió forintos költségvetésében benne vannak a biztonságra vonatkozó kiadások is. Az egyes közreműködő szervezetek a saját keretükön belül biztosítják a plusz költségeket.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Gál J. Zoltán biztonságosabb tűzijátékot ígér – az ellenzék szerint ő felelős a tavalyi tragikus eseményekért
[/caption]Az ünnepség rendezvényeinek biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs pénteken jóváhagyta az állami rendezvények biztonsági terveit. Az elfogadott tervek magukban foglalják a meteorológiai, az egészségügyi és a tömegközlekedési tervet, valamint a biztonsági és helyszíni közlekedési tervet is, amely tartalmazza az összes rendezvény pontos helyszínrajzát, a megközelítési útvonalakat, a kordonokat, sőt a rendezvényen résztvevők tájékoztatásának módját, a szolgálatot teljesítő szakhatóságok és biztonsági emberek számát és a kiürítési tervet is.

Az operatív törzs tagja az országos és a fővárosi rendőrség, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság, a Nemzetbiztonsági Hivatal, a Köztársasági Őrezred, az Országos Mentőszolgálat, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a fővárosi védelmi bizottság képviselője, a rendezvényszervezéssel megbízott cég kapcsolattartója, továbbá a vízirendészet és Nemzeti Közlekedési Hatóság légiközlekedési hatóságának képviselője.

Az ünnepségre látogatóknak a szervezők biztonsági útmutatót állítottak össze. Ezt szórólapokon a lehetséges menekülési útvonalak térképével együtt terjesztik, de kivetítőkön is megjelenítik. A rendezvénysorozat idején 43 mentőautó, áll majd készenlétben a helyszíneken. 350 biztonsági őr teljesít majd szolgálatot, hangosbemondókat helyeznek üzembe és 20 hangtorony is rendelkezésre áll majd, 12 biztonsági tornyot építettek fel és 7 biztonsági lépcsőt alakítottak ki a rakpartokon, hogy baj esetén könnyebben el lehessen hagyni a helyszínt. A tűzijáték alatt 95 hivatásos és 63 önkéntes tűzoltó áll majd készenlétben, 22 tűzoltóautóval és egy helikopterrel. A rendőrség nem kapott olyan információkat, hogy bárki a 450 hivatalos rendezvény megzavarására készülne, így nem számítanak zavargásokra. A fővárosban augusztus 20-án 1500 rendőr, 350 rendészeti biztonsági szolgálatos, valamint több Komárom-Esztergom és Pest megyei rendőr biztosítja a rendezvényeket.

A vízirendészet idén csak fix kikötési ponttal rendelkező nagy hajókat enged a Duna érintett szakaszára a tűzijáték ideje alatt. Kishajókat egyáltalán nem engednek az esemény közelébe. A Magyar Hajózási Szövetség emiatt tüntetésre készül. A hajósprogramot ugyanis fél-másfél évvel korábban lekötötték a turisták, így a hajósok legkevesebb harmincmillió forintos kárral számolnak, amit várhatóan a Miniszterelnöki Hivatalra fognak hárítani.

A meteorológiai előrejelzés szerint hétfőn meleg nyári idő és 30 fokos hőmérséklet várható. Záporok, zivatarok is lehetnek, amelyek környékén erősebb széllökések is előfordulhatnak, de ezzel együtt jelenleg úgy tűnik, hogy az időjárás miatt nem kell megszakítani a rendezvényt. Ha vihar, erős szél vagy zivatar közeledik, közvetlenül az események előtt és azok ideje alatt a meteorológusok riasztást küldenek.

[caption id="" align="alignright" width="260"] A tűzijáték bármikor leállítható veszély esetén
[/caption]Gál J. Zoltán szerint a tűzijáték azért is biztonságosabb lesz, mivel a korábbi 1500 helyett idén 3700 méternyi partszakaszon lehet teljes látványában követni a tűzijátékot, így várhatóan nem lesz akkora a zsúfoltság, mint a korábbi években. Ezúttal hat helyszínről lövik fel a tölteteket: a Lánchídról, a Citadelláról, az Erzsébet híd északi és déli járdájáról, a Margit-híd és a Lánchíd, valamint a Szabadság és a Petőfi-híd között uszályokról. A bombákat gyulladás elleni védelemmel terveztették és kiviteleztették. A legkisebb, 24 milliméteresek mintegy 30 méteres magasságig jutnak fel, a legnagyobb, 300 millimétereseket pedig a Citadelláról fellőve közel 600 méteres magasságba repülnek. A rendezvény lebonyolításában 40 szakképzett pirotechnikai szakember vesz részt, a rakétákat speciális, a berobbanást akadályozó üvegszálas vetőcsövekből lövik ki. A kilövéseket egy indítókulcs segítségével bármikor megszakíthatják a tűzszerészek.


Fidesz: Gál J. Zoltán felelős a tavalyi tragikus eseményekért
„A Fidesz szerint a legjobb intézkedési terv sem ér túl sokat, ha egy olyan személyt nevez ki a kormány főkoordinátornak, akiben nem bíznak az emberek” – hangoztatta Cser-Palkovics András. A Fidesz szóvivő-helyettese megismételte pártja korábbi véleményét, miszerint az emberek nem bízhatnak Gál. J. Zoltánban, hiszen a tavalyi tragikus események után maga Szilvásy György, a kancellária akkori vezetője elismerte: Gál J. Zoltán volt olyan helyzetben, hogy leállíthatta volna a tűzijátékot. A Fidesz ezért azt követeli, hogy vonják vissza a Gál J. Zoltán kinevezését, és azt kérte, hogy a tavalyi eseményekhez kapcsolódó kártérítési pereket állítsa le, az áldozatokat, a tavalyi tragédia részeseit kártalanítsa.

Minden eddiginél több program lesz augusztus 20-án
Az állami ünnepségek Budapesten már augusztus 19-én elkezdődnek a Hősök Terén. Itt mutatják be a Román Sándor által rendezett Történelmi Gálát „Szent István - egy ország születése„ címmel este 9-kor. Augusztus 20-án reggel fél kilenckor a Kossuth téren felvonják a nemzeti lobogót a legfőbb közjogi méltóságok jelenlétében, s koszorút helyeznek el a Kosstuh szobornál. A Hősök terén 10 órától lesz a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen végzett új tisztek avatása. A rendezvényen a Magyar Honvédség harci és szállító helikopterei és repülőgépei kötelékáthúzást hajtanak végre két alkalommal.

Az Országgyűlés kupolacsarnokában 13 órától adják át az állami kitüntetéseket. Az ünnepi szentmise a Szent István Bazilikánál 17 órakor kezdődik, ezután indul a Szent Jobb körmenet. A Dunán 19 és 21 óra között zenehajó közlekedik majd, amelyen egy japán dobegyüttes játszik. A tűzijáték 21 órakor kezdődik. Augusztus 20-án a Városligetben, a Vajdahunyad vár környékén kenyérfesztivált tartanak. Sólyom László köztársasági elnök hétfő délután a Székesfehérváron rendezett ünnepségeken vesz részt.

A Várban idén augusztus 17-től 20-ig tart a Mesterségek Ünnepe. Ma kezdődik a pesti alsórakparton a külhoni magyarok fesztiválja Biennálé néven. A Kossuth téren 18-án este lesz az örömkoncert. Vasárnap a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az Andrássy úton „Új Magyarország sugárút – fesztivál és gasztrotúra” néven népszerűsíti az Új Magyarország Fejlesztési Tervet.

Az idei augusztus 20-i délelőtti ünnepi vízi fesztivált mintegy kétezer gyermekotthonban vagy intézetben nevelkedő fiatal, valamint a meghívott nagycsaládok dunai hajókról követhetik figyelemmel. A délelőtt 10 és 12 óra között tartandó vízi fesztiválon  személy- és teherszállító hajók, vontatók, rendezvényhajók, szárnyashajók, vízibuszok, tűzoltó- és mentőhajók egységes és látványos koreográfia szerint siklanak majd a vízen. A vízi rendezvényt követően Veres Zoltán műrepülő  Európa-bajnok színes nyitóképével kezdődnek a légi programok. A Red Bull Air Race Világfutam hetedik állomását a Parlament előtti Duna szakaszon 19-én és 20-án bonyolítják le.

Ötven százalékos kedvezmény a tűzijátékra érkezőknek

Az Országos Kereskedelmi Szövetség felmérése szerint augusztus 20-án az üzletek zárva lesznek, kivéve a benzinkutak, virágboltot, édességboltok, non-stop kis üzletek, valamint a kiemelt idegenforgalmi helyek értékesítő helyei, vendéglátó- és szórakozó helyek. Az augusztus 20-át megelőző, továbbá követő időszakban szokásos rendjüknek megfelelően fogadják az üzletek a vásárlókat. A vonatok augusztus 19-én az ünnepnapi, augusztus 20-án a vasárnapi, augusztus 21-én a hétfői menetrend szerint közlekednek, de a MÁV mentesítő járatokat is indít. A Szent Jobb körmenetre és a tűzijátékra utazók ötvenszázalékos kedvezményt vehetnek igénybe. Budapesten nem lesz érdemes autóval közlekedni a sok útlezárás miatt. Hétfőtől a 2-es metró a teljes vonalán fog közlekedni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában