Ország-világ

2007.08.03. 06:09

Koktélcsodák rázva, nem keverve

A koktélok virágkora a 20-as, 30-as évek Amerikájában kezdődött. A szesztilalom alatt üdítőnek álcázott, alkohollal kevert itókákat készítettek, s hangzatos neveket adtak nekik.

Rados Virág

Sokan ugranak neki az otthoni koktélkeverésnek, mondván, az olyan „menő”. Csakhogy megfelelő előkészületek nélkül gyanús pancsok készülhetnek. Vegyük ezért komolyan a szakemberek javaslatait, akik számtalan jó tanáccsal szolgálhatnak. Nem mindegy például, hogy miből mennyit rakunk a keverőedénybe – figyelmeztetnek a mixerek.

Vannak ugyanis ízek, amelyek nem passzolnak egymáshoz. Ami a tárgyakat illeti: szükség lesz egy rázóedényre (shaker), egy keverőpohárra és egy turmixgépre. Jó szolgálatot tesz a hosszú szárú kanál is. A vágódeszkán az alapanyagokat és a díszítményeket (pl. citromkarika) igazítjuk formára, ehhez kell egy éles kés. Ne feledkezzünk meg a jégfagyasztóról, hiszen jég nélkül a koktél elképzelhetetlen. A jeget jégfogóval ragadjuk meg, hogy ki ne csússzon a kezünkből. A citromfacsaró, a mérőedény a tömény alkoholhoz, a dugóhúzó és a konyharuha szintén legyen kéznél. A szesz pontos mennyisége alapvető, mert a koktél nem arra való, hogy a töményeket túladagolva fejre álljunk tőle.

Az ital színéhez illő szívószál és a koktélesernyő már a díszítés szerepét is betölti. A koktélt rázzuk, ne keverjük! A cirkuszi mutatványokat hanyagoljuk, mert a zsonglőrködésnek könnyen baleset lehet a vége. Ezt egyébként a komoly mixerek nem is csinálják. Szerintük az amatőrök bűvészkednek így, akik csekélyke tudományukat fitogtatva a shaker dobálásával akarnak „menőzni” a publikum előtt.

Vermut koktél
Hozzávalók 1 pohárhoz:
8 cl száraz fehér vermut
2 cl feketeribiszke-szörp
jégkocka
fél szelet citrom

Elkészítés:
A vermutot a ribiszkeszörppel keverje simára, és annyi jégkockát rakjon bele, hogy az itallal a kis vizespohár tele legyen. A fél citrommal díszítse.

[caption id="" align="alignleft" width="200"] A mixelés jó móka, a végeredmény pedig elbűvöli a vendégeket. Fotók: Kiskegyed konyhája
[/caption]Kék tequila
Hozzávalók 1 pohárhoz:
4 cl tequila
2 cl kék Curacao
8 cl szódavíz
1 koktélcseresznye
1 tk. citromlé

Elékészítés:
A hozzávalókat hűtse be. Tálalás előtt a tequilát a Curacaóval keverje össze, a koktélcseresznyét dobja bele, a szódával öntse fel, és a citromlével ízesítse.

Bellini
Hozzávalók 6 pohárhoz:
1 kis doboz (45 dkg-os) őszibarackbefőtt
7 dl pezsgő

Elkészítés:
A barackkonzervet és a pezsgőt hűtse jégbe. A barackot szűrje le, turmixgépben pépesítse, poharakba ossza el, öntse fel a jéghideg pezsgővel, és azonnal kínálja.



Narancsos Campari
Hozzávalók 4 pohárhoz:
4 ek. Campari Bitter
1 dl narancslé
1,5 dl víz

Elkészítés:
A hozzávalókat keverje össze, és rakja a mélyhűtőbe. Miközben hűl, gyakran kevergesse meg.

Gyömbéres szőlőlé
Hozzávalók 1 pohárhoz:
1 dl szőlőlé
fél dl gyömbérital
jég

Elkészítés:
A szőlőlevet a gyömbérrel keverje össze, töltse pohárba, és 3 jégkockát dobjon bele.

Fehér sangria
Hozzávalók 6 pohárhoz:
1 citrom
1 narancs
6 szem földi eper
3 ek. porcukor
4 szem szegfűszeg
1 darabka fahéj
10 szem kardamom
7 dl száraz fehérbor
negyed liter szódavíz
1 karambola

Elkészítés:
1. A citromot, a narancsot, a földi epret mossa meg, az epret csumázza ki, és a gyümölcsöket szeletelje fel. Tegye nagy kancsóba, porcukorral és a fűszerekkel szórja meg, a borral öntse fel, és néhány órára tegye be a hűtőbe.
2. A szódavizet is hűtse be, és tálalás előtt töltse a sangriára.
3. A karambolát szeletelje fel, egy helyen hasítsa be, és tűzze a pohár szélére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában