Ország-világ

2007.08.05. 07:32

Koltai: Nem lehetek hulla fáradt

A Színész-rendező most fejezi be a Megy a gőzös című új filmjének az utómunkálatait. Vad, népi komédia lesz

Bóta Gábor

Bánt az igazságtalanság és a tehetségtelenség - mondja Koltai Róbert, aki a sok támadás ellenére nem adja fel, megint filmet készít. Elismeri, hogy kissé túlhajtja magát, de még arra is van energiája, hogy letiltsa a vele reklámozó szélhámosokat.

Sokan azt mondják, hogy a filmezés ugyanolyan szenvedélyévé vált, mint amilyen valaha a lóverseny volt.

Már tizenöt éve készült a Sose halunk meg, de ettől még a többi műfajt sem hagytam abba. Se a színészetet, se a színházrendezést, se az önálló estemet. Most új önálló estem is van.

Azt mondta, olyan volt ön számára filmezni, mint amilyen csapatmunkát jelentett egykor a kaposvári színházban játszani.

Amikor filmet csinálok, mindig létre kell jönnie annak a légkörnek, ami Kaposváron volt. Tavaly októberben fejeztük be a forgatást, most tartunk a Megy a gőzös című film utómunkálatainak a végénél.

Azt tudom, hogy egy kis faluban játszódik a történet.

Grecsó Krisztián – akivel a forgatókönyvet készítettük – szédületes fiatal író. Nagyon jól tudja a népi ízeket.

Többek szerint az Indul a bakterház című filmhez hasonlít a történet.

Valóban van benne valami az Indul a bakterház lelkületéből, de egy teljesen más, új történet. Az Indul a bakterházban még csak bakter voltam, most pedig állomásfőnök. A komédia eszközeivel arról szól a film, hogy bizonyos emberek hogyan kakaskodnak a szemétdombon, állásféltésről és persze szerelemről is van benne szó. Van benne még egy érdekes vonulat, az emberek csoda iránti vakhitéről, és közben egy díszvonat körbemenne az országon, körbevinne egy ereklyét, de nem jut messzire.

Mi ez az ereklye?

Ezt még nem árulhatom el, de valami fontos, demonstráció jellegű. Csendőrök egy adott pillanatban elkártyázzák, aztán vissza kell szerezni. Ez egy vad, népi komédia. 

A generációjának meg kellett tanulnia a szponzorszerzést. Nyilván az is többször előfordult, hogy vissza se hívták, és ez biztosan keserű tapasztalat.

Nagyon nehéz a szponzorszerzés. A Világszámot szponzoráló cégek, amelyek pedig igen sok reklámot kaptak, közül csak kettő maradt meg, a többi nemet mondott. De szerencsére most is vannak szponzoraink, csak nincsenek elegen.

Valaha azt mondtam önnek, annyit dolgozik, hogy el tudom képzelni, egyszer a színpadon hal meg. Most már ezt a lehetőséget kitágítom a forgatásra is.

Hát ez kedves öntől!

Nem mondtam azt, hogy ez mostanában következik be.

De amikor bekövetkezik, akkor azért az nem lenne jó, ha nem érne véget az előadás. Az utolsó dal vagy utolsó mondat után kellene meghalnom.

Nem vállalja túl magát? Nem az egyik munkájából esik a másikba? Vagy ez a típus, és netán nincs is szüksége feltöltődési időszakra?

Van feltöltődési időm, mert szoktam aludni. Mennyivel lenne jobb, ha kimennék a napra, és öt perc után már égne a képem? Számomra mindig az a feltöltődés, ha jó munkatársak vesznek körül, és hatása van annak, amit csinálunk.

Tulajdonképpen eszméletlen, hogy mennyit dolgozott a tavalyi szezonban, a Sose halunk meg-nek a szolnoki és a József Attila Színházi bemutatójában is játszott, ezen kívül Veszprémben Pinter A gondnok című abszurd darabjában is fellépett, amivel főiskolás korában vizsgázott. Emellett régebbi produkciókban is szerepel. Az önálló estjével pedig járja az országot.

Most éppen Erdélybe hívtak vele tizenhat előadásra.

Soha nem érezte azt, hogy ez azért már sok, kiégett?

Azt, hogy kiégtem, nem, de az igaz, hogy most már nem vállalok el minden fellépést az estemmel, mert koncentrálnom kell a filmem utómunkálataira, nem lehetek hulla fáradt.

A népszerűségét mutatja, hogy az interneten különböző árukat hirdettek a nevével.

Nem én voltam, aki föltette magát. Egy úgynevezett rajongó, szélhámos, félinformációkat és innen, onnan kiragadott dolgokat, helyesírási hibákkal fölrakott rólam a hálóra. Nekem van honlapom, valaki kezeli a leveleimet, de én nem használok internetet. Tiltakoztam, de ekkor sem reagált a rendszer működtetője. A szélhámos pedig vérszemet kapott, és a nevemmel hirdetni kezdett többek között CD-t, telkeket, sok csillagos szállodát. Aztán amikor erről már cikkekben, elektronikus sajtóban egyaránt szó volt, az illető villámgyorsan levette a hálóról az egészet. Még töprengek azon, forduljak-e bírósághoz, mert ez súlyos károkozás. Gondolja meg, ha ön egy szponzor, és azt olvasná, hogy handlé lett belőlem, akkor mit szólna? 

Most ismételték a Patika című tévé sorozatot, amit már az első rész után sokan vitattak.

Nem várták még meg a harmadik részt sem, hogyan alakul, neki támadtak. Remek színészekkel dolgozhattam pedig, és Dés László kiváló dalokat írt. Életem első, és lehet, hogy utolsó sorozata volt, amit rendezhettem. De egy védekezéssé vált az élet. Számomra ez ámokfutás volt, ezért nem is néztem meg újra. Most viszont megnéztem, és a mai sorozatokhoz képest igazán nincs miért szégyenkeznem, sőt.

Még mindig kikészül bizonyos cikkektől? Emlékszem, egyszer felhívtam, megkérdezte, hogy olvastam-e egy cikket, amiben lebaltázták, és leállt az autóval az útpadkára, hogy elkeseredetten felolvassa.

Főleg az igazságtalanság és a tehetségtelenség bánt. Miért van az, hogy kivisszük a filmjeimet Amerikába, és a világ legjobb kritikusai jót írnak róluk? Vagy például Magyarországon nem jutnak be a filmjeim a művész mozikba, Varsóban pedig retrospektív vetítették őket, az ottani nagy művészmoziban.

Megvan már az új filmterve?

Dolgozunk egy-két történeten. Amíg az új filmet be sem mutattuk, addig azonban nem illik róla beszélni. De az is igaz, hogy nekem általában három évente lett új filmem, és már nincs olyan sok három évem, tehát ebből a szempontból jogos a kérdés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában