Ország-világ

2007.08.31. 06:00

Lecsípnek a telkemből egy nagy darabot, lehet ezt?

Olvasónk ingatlanjából az önkormányzat öt métert sajátít ki útépítés céljára. Az úr háborog, azt mondták neki ugyanis, hogy ezért nem jár semmi pénz. Pedig a telek értéke csökken.

BAMA

Az eljárás lehet jogsértő, de jogszerű is. Minden a telek méretétől, illetve a belőle „lecsípett” földdarab nagyságától függ. Minden önkormányzat meghatározza a minimum telekméretet. Ha az ingatlan nagysága a kisajátítással ez alá csökken, akkor a telket ellehetetlenítik. Ilyenkor a tulajdonosnak kártérítés jár – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Az olvasó kérheti a telek teljes megváltását (a forgalmi értéknek megfelelő árat.) Csereingatlant ugyanúgy kaphat, illetve kifizethetik az értékcsökkenésnek megfelelő összeget is.

Ha viszont a telek mérete nem csökken drasztikusan, akkor az önkormányzat eljárása jogszerű. Az útépítés közérdek, amely ez esetben előbbre való az egyéninél. Az úrnak tehát tűrnie kell, hogy ingatlanjából elvegyék a kijelölt részt. Nem muszáj azonban ölbe tett kézzel ülni. Olvasónk szakértő segítségét is kérheti. Vele együtt felkeresheti az önkormányzatot, ahol peren kívül megállapodhat a kisajátítási árban. Ha nem jutnak dűlőre, a tulaj bíróság elé viheti a dolgot: pert indíthat többletkártalanítás iránt.

A kártérítés és a kártalanítás nem ugyanaz. Ha az önkormányzat jogszerűen járt el, nem kártérítést, hanem bizonyos esetekben kártalanítást kérhetünk. Előfordulhat, hogy pont a legértékesebb részt vágják le a földből. Érheti az urat zöld kár, gyümölcsös-kár, épület-kár. Attól függően, mi van az öt méter széles darabon. Kártalanítást kérhet azért is, mert ingatlanja elveszítette intimitását, hiszen lehetséges, ezentúl minden arra járó idegen bebámulhat oda.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában