Ország-világ

2007.08.06. 14:58

Lópicik támadása

Már-már azt hittem, politikusaink fantáziátlanok, s a puszta anyázáson túl másra nem is futja tőlük. De nem. Most azt is bizonyították, hogy eszköztáruk gazdagabb, mint az egyszerű verbális bunkóskodás.

Stanga István

Igazán bájos, sőt, követendő példát mutattak azok, akik kitalálták, hogy a miskolci, önkormányzati tulajdonban lévő kórház vizitdíj-automatáit Gyurcsány Ferenc, Molnár Lajos és Horváth Ágnes fotóival díszítsék, hogy – úgymond – mindenki tudja, kik miatt is kell fizetnünk vizit-, illetve a kórházi napidíjat. Bár nem akarom Ódor Ferencnek, a BAZ megyei közgyűlés fideszes elnökének az érdemeit kisebbíteni, de annyit azért meg kell állapítanom, ez a képkiragasztósdis ötlete egyáltalán nem tekinthető újnak, hiszen a sztálinista típusú országokban előszeretettel alkalmazták a szégyentáblákat a nép ellenségeinek megalázására.

Érdekes egyébként, hogy az eset kapcsán milyen furcsa nyilatkozatokat is lehetett hallani. Az érintett kórház egyik vezetője például elmondta, hogy sokszor ő maga fizeti be a betegei helyett a vizitdíjat, s hogy „megalázó olyan embertől elkérni a háromszáz forintot, akinek nincs erre pénze”. Bravó, bravó, és még egyszer bravó. Az ilyen humánum láttán nem lehet mást tenni, mint éljenezni. Különösképpen akkor, ha a főigazgató-helyettes úr korábban soha az életben nem fogadott el hálapénzt  olyanoktól, akiknek nem igazán tellett arra, meg akkor, ha ma is megtiltja az ilyesmit a beosztottjainak. Lehet persze, hogy ebben a kórházban csupa-csupa bevarrt zsebű orvos dolgozik, de azért mégsem az a jellemző, hogy a boríték átadása előtt egy – a szociális helyzetünket feltérképező – kérdőívet töltetnek ki velünk, s ha nem vagyunk elég jómódúak, a vizsgálat után még némi pénzt is csúsztatnak a köpenyünkbe.       

Legalább ennyire figyelemre méltó gondolatot fogalmazott meg maga Ódor Ferenc is, aki szerint semmi különös nincs a dologban, hiszen ez a eljárás nem más, mint „jogos és korrekt tájékoztatás”. Mondjuk sok hülyeséget hallottam már az életemben, de ez egészen biztosan toplistás. Mert az azért valóban nem semmi, ha valaki „korrektnek”, illetve „tájékoztatásnak” hív olyasmit, ami szimpla bunkóság és ami az emberek legalantasabb ösztöneire épít.

Olyat természtesen már láttunk, hogy különböző szélsőségesek vélt vagy valós ellenfeleik (ellenségeik?) fotóit, neveit, telefonszámait, lakcímét teszik közszemlére (bírák, újságírók, stb.), de hogy mindezt egy magát politikusnak valló valaki szentesítse... hát, ilyesmi eleddig nem fordult elő. De ha ez lesz a trend, ám legyen. Nem tetszik egy helyi adórendelet? Esetleg fizetnünk kell egy olyan utcában való parkolásért, ahol addig nem? Puff, nyaljuk ki a falra a polgármester fényképét! Csúnyán beszéltek velünk egy hivatalban? Nem gyógyított meg az orvos? Gyerünk azokkal a fotókkal, van még bőven szabad hely a falakon.

És a lehetőségeink szinte korlátlanok, már amennyiben van fotónk és elegendő ragasztónk (rajzszögönk, gemkapcsunk). Remélem, rövidesen mindenki rákap majd a dolog ízére, s mi leszünk a tízmillió Lópici Gáspár* országa. Az lesz majd az igazán szép, új (és főleg vicces) világ. Már alig várom. 

 

*A fiatalabbak kedvéért: Lópici Gspár a Keméménykalap és krumpliorr című sikeres gyermekfilm népszerű plakátragasztója, vagy úgy is mondhatnám, hogy az utca hírmondója. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában