Ország-világ

2007.08.27. 19:00

Magyar segítség a görögöknek

Tegnap estig 63-an vesztették életüket a Görögországban tomboló erdőtüzek miatt. A görög hatóságok hét ember ellen emeltek vádat szándékos gyújtogatásért. A magyar tűzoltók ma kezdik a harcot a lángokkal.

Vég Márton

Rátermettség, nyelvtudás, valamint a tartalékos állomány létszáma alapján választották ki azt a 18 fővárosi tűzoltót és egy mentőorvost, akik tegnap reggel indultak el Görögországba, hogy az ott tomboló erdőtüzek oltásában segítsenek helyi kollégáiknak. A két járműfecskendővel, egy mikrobusszal, egy terepjáróval és egy személyautóval útrakelő csapat mintegy 1500 kilométer megtétele után várhatóan kedd délelőtt érkezik meg Athénba. Gyakorlatilag teljes bizonytalanságban hajtanak dél felé, hiszen bár Magyarországon is voltak a nyáron erdőtüzek, akkorával, mint amilyen Görögországban vár rájuk, még magyar tűzoltó nem találkozott. Így jelenleg nem is tudják, hogy pontosan miben lehetnének az erdőtüzek oltásában gyakorlottabb görög tűzoltók segítségére.

Feladatból azonban biztosan nem lesz hiány, hiszen a erdő- és bozóttüzek már a Peloponnészosz-félsziget teljes déli részére kiterjedtek. A kommunikációval adódhatnak problémák, hiszen a 18 tűzoltó közül csak nyolcan beszélnek angolul. Az európai fővárosok közötti együttműködés keretében Athénba indult kontingens legfeljebb egy hetet lehet távol, mert élelmiszer és víztartalékuk ennyi időre elegendő.

„Magyar tűzoltók eddig csak a szomszédos országokban nyújtottak segítséget árvizeknél vagy földrengésnél. Tehát ez az első erdőtüzes küldetésünk. Ez egy hivatás és kötelezettségünknek érezzük, hogy ahol baj van, ott önzetlenül segítsünk” – mondta lapunknak Molnár Péter. A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője hozzátette, hogy a kiküldetés költségeit a fővárosi önkormányzat finanszírozza.

Nem csak hazánk, hanem az Európai Unió más tagországainak – többek között Franciaország, Norvégia, Németország, valamint Szerbia, Izrael és Izland – tűzoltói is segédkeznek a heves szelek és a szárazság miatt rendkívül veszélyessé vált, összesen 250 tűzfészek eloltásában.
„Továbbra sincs magyar érintettje a görögországi erdőtüzeknek. A nagykövetség ügyeleti számán nem jelentkezett bajba jutott magyar, illetve olyan magyarországi hozzátartozó, aki Görögországba utazott rokonait kereste volna, mert elvesztette velük a kapcsolatot” – mondta tegnap Oláh Lajos. Magyarország athéni konzulja hozzátette: találtak egy magyar nőt, aki az erdőtüzek által leginkább érintett területen, Zaháró településen lakik. Ő azonban férjével együtt jól van, és házukat sem érte kár.

Közben a görög hatóságok már 32 embert vettek őrizetbe, ebből hét ellen már vádat is emeltek szándékos gyújtogatásért az augusztus 24-én kirobbant tűzesetek miatt. A görög kormány pedig egymillió eurós – 256 millió forintos – jutalmat ajánlott fel annak, aki információval szolgál a tűzesetekkel, gyújtogatókkal kapcsolatban.

A Greenpeace görögországi aktivistái szerint a 200 000 hektáron – már Athén külvárosaiban, valamint az olimpiai játékok ókori helyszínén, Olümpián is – pusztító tűz ellen a hatóságok nem rendelkeztek megfelelő evakuációs tervvel, így sokakat menekülés közben zártak körül a terjedő lángok. Az elmúlt négy nap alatt már 63 ember vesztette életét, köztük több tűzoltó is, ötszáznál is több lakóépület semmisült meg. A soha nem látott méretű tüzeket speciális repülőgépekről és helikopterekről is próbálják oltani, eddig sikertelenül.


Athénig meg sem állnak

„Már elhagytuk Belgrádot, és váltott vezetéssel, megállás nélkül megyünk Athénba. A szerb hatóságoktól rendőri felvezetést is kaptunk. Kánikula van, de ha az előttünk álló feladatra gondolok, azonnal kiráz a hideg” – mondta lapunknak Cziva Oszkár, a 18 tűzoltó csoportparancsnoka. Hozzátette: láncfűrészeket, tartalék tömlőket, és egyéb kézi szerszámok mellett speciális, erdőtüzek oltására használható eszközöket visznek magukkal, amiket először próbálnak majd ki éles körülmények között. „Több, mint negyvenen jelentkeztek a munkára, közülük választottuk ki a legjobbakat” – hangsúlyozta a parancsnok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában