Ország-világ

2007.08.25. 06:05

Még drágábban szívunk

Szeptember elsején újra emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója, ezért tíz–húsz forinttal nőhet a füstölnivaló ára. A folyamatos drágulás ellenére egyre több cigit vásárolnak a magyarok legálisan.

Németh Márk

[caption id="" align="alignleft" width="230"] Dobozonként 10-20 forinttal is drágulhat ősszel a cigaretta – fotó: Darnay Katalin
[/caption]Tíz-húsz forinttal is emelkedhet a cigaretta dobozonkénti ára az őszi hónapokban. Az áprilisi emelés után ugyanis szeptember elején újra 2,7 százalékkal nő a dohánytermék jövedéki adója. Hogy melyik márkájú cigi pontosan mennyibe fog kerülni, azt nehéz előre megjósolni. „Mindegyik gyártó saját maga dönti el, hogy az adóteher növekedését milyen mértékben érvényesíti fogyasztói áraiban” – magyarázta érdeklődésünkre Patai András, a Magyar Dohányipari Szövetség elnöke. Mivel a tavaszi adóemelést követően tíz forint körüli összeggel emelkedett átlagosan a füstölnivaló ára, körülbelül hasonló mértékű drágulásra lehet számítani most is.

Rossz hír a káros szenvedély rabjainak, hogy a következő másfél évben az inflációt meghaladó mértékű adóemelésre lehet számítani. Az uniós előírásokhoz való alkalmazkodás jegyében ugyanis 2009 januárjáig el kell érnie a 64 eurót a cigaretta ezer szálankénti jövedéki adóterhének. Ez jelenleg körülbelül 57–59 euró. Szintén brüsszeli előírás, hogy a cigaretta jövedékiadó-mértékének el kell érnie a kiskereskedelmi ár 57 százalékát, ezt a követelményt azonban hazánk már évekkel ezelőtt teljesítette.

A korábbi évek folyamatos adó- és áremelkedései ellenére tavaly nőtt a cigaretta legális piaca. Nagyjából 15,4 milliárd szál füstölnivalót vásároltak 2006-ban a magyarok (fejenként 1540 szálat) a 2005-ös 13,6 milliárddal szemben. A növekedés folytatódott az idei első félévben is, további 12 százalékkal emelkedtek az eladások. Ez szerencsére nem azt jelenti, hogy egyre többen válnak hazánkban a dohányfüst rabjává, csupán azt, hogy fehéredik a piac. Azaz a termék egyre nagyobb részét legálisan (adójegyes cigit vásárolva) szerzik be a dohányosok. „Becslések szerint úgy 10-12 százalék lehet a feketepiac aránya, a legális eladások növekedése ellenére azonban a teljes hazai fogyasztás évi 1-2 százalékkal csökken” – tette hozzá Patai András. A legális piacon a fogyasztás az olcsóbb, dobozonként 400 forint körüli termékek felé tolódott az elmúlt években. A drágulásra tehát a fogyasztók egy része úgy reagált, hogy inkább alacsonyabb kategóriájú cigarettára tért át.

A piac fehéredése Patai András szerint a gyártók közötti versenynek, a kiszámíthatóbb adópolitikának és legfőképp a szigorúbb határ- és jövedéki ellenőrzéseknek köszönhető. A feketepiac visszaszorítása nemcsak a gyártók, hanem az állam érdeke is, a csempész cigik után ugyanis nincs bevétele a költségvetésnek. Pedig a dohánytermékek után minden évben vaskos összeg folyik be az államkasszába: tavaly áfa formájában 63 milliárd, jövedéki adó formájában pedig 213 milliárd forint bevételt könyvelt el a költségvetés - kaptuk a tájékoztatást a Pénzügyminisztériumtól. Az idei első félévben pedig 34 illetve 116 milliárd forintot kaszált az állam a dohánygyártmányok után. A dohányzás következtében megbetegedő magyarok kezelése azonban szintén milliárdokba kerül az államnak. A teljes hazai dohányipar (a dohány termesztésétől kezdve a fermentáláson és a gyártáson át, a kereskedelemmel bezárólag) egyébként közel 25 ezer embernek ad munkát Magyarországon.

A magyarok harmada dohányzik

A magyar lakosság 38 százaléka a dohányzik egy másfél éve végzett reprezentatív felmérés szerint. A férfiak 43 százaléka, a nők 30 százaléka vallotta magát dohányzónak. A rendszeresen dohányzók közül a férfiak átlagosan napi 20, a nők napi 16 cigarettát szívnak. A dohányzással évente 28 ezer honfitársunk halála hozható összefüggésbe, ez több mint amennyit az alkohol, a heroin, az AIDS, a gyilkosság, az öngyilkosság, az autóbaleset és a tűzvész együttesen okoz. Csak tavaly kb. 8-10 ezer dohányos halt meg szívinfarktusban.

Dobozonként 10-20 forinttal is drágulhat ősszel a cigaretta – fotó: Darnay Katalin -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában