Ország-világ

2007.08.14. 05:23

Monumentális mozgó paloták a Forma-1-ben

ÁNT

A Formula-1-es futamok előtt hatalmas a sürgés forgás a pályák mellett. A kamionok egymás után érkeznek, és óriási transformerekként alakulnak át luxusszállókká. Egy-egy ilyen „motorhome” sokat elárul a csapatokról. Az istállók – pénzügyi lehetőségeik szerint – saját arculatukhoz alakítják ideiglenes otthonukat.

A McLaren Mercedes főhadiszállását például 15 kamion szállítja országról országra. Ebből hét jármű maga az épület, a többi a bútorokat és egyéb kiegészítőket rejti. Üvegpalotájukat 20 ember építi fel, és ugyanennyien üzemeltetik. A három szintes épületben alul étterem van, Alonso és Hamilton pihenőszobáival, odafönt dolgozók, tárgyalószobák, és bár található. Az 50 plazmatévéből kettő a konyhában vibrál, ami nem véletlen, hiszen a szakács a csapat egyik legmegbecsültebb tagja.
Csakúgy, mint a BMW, vagy a Bridgestone otthonában. Előbbi méltó ellenfele a McLaren háznak, méretei hasonlóak, formája pedig leginkább a BMW X5-ös hűtőmaszkjára hajaz. Odabent két szintnek jutott hely, ők jobban szeretik a szellős tereket.

Az utazó cirkusz csapatainak sok a rejtegetni valójuk egymás előtt, egy dolog azonban nem titok: elsőként a konyhát üzemelik be, s ez a kamion csukódik össze utolsóként. Egy év alatt csapatonként legalább 5000 reggelit, ebédet és vacsorát szolgálnak fel, mert mint mondják, aki távol van az otthonától szívesen vigasztalódik a jó falatokkal.

A Bridgestone inkább a földszinten terjeszkedik. Kellenek a szerelőműhelyek, hiszen egyedüli beszállítóként ők látják el gumikkal az összes versenyautót. Évente 100 millió dollárt (18 milliárd forint) költenek a Forma 1-re. A versenyzők 60 ezer abroncsot koptatnak el szezononként, ebből a Magyar Nagydíjon 2200 fogy. Az istállók csak a felniket adják, a gumit a Bridgestone emberei szerelik fel. Száraz és vizes abroncsaikból kettőt-kettőt ajánlanak a pálya minőségétől függően, ebből választják ki a mérnökök, hogy melyikkel induljanak a versenyzőik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában