Ország-világ

2007.08.29. 18:47

Munka Matuzsálem korig

A Fidesz törvényjavaslatot nyújt be, hogy megakadályozzák a nyugdíjszámítás módszerének megváltoztatását, vagyis csökkenését. A kormány szerint a Fidesz riogat, az új szabályok a nyugdíjrendszer fenntarthatóságához járulnak hozzá.

Éber Sándor

„Nagyon rosszul érint a nyugdíjszámítás változása, hiszen a várt 76 ezer forint helyett, nem fogok kapni még 70 ezret sem” – mondta lapunknak Kőkuti Lászlóné. A 43 éve dolgozó 59 éves asszony azt is panaszolta, hogy aki nyugdíja mellett dolgozik az már most 8,5 százalékkal kevesebb nyugdíjat kap, és keresetéből is többet vonnak le, mint korábban. „Egyre drágul az élet, betegként az egészségügyi szolgáltatásokért is többet kell fizetnem, a nyugdíjam viszont alacsonyabb lesz, mint amennyit eddig kaptam volna” – mondta Kőkuti Lászlóné, aki tegnap egy fővárosi nyugdíjasszervezetben többekkel együtt tiltakozott a nyugdíjszámítás változása ellen.

A változtatás tegnap kavart vihart, pedig az Országgyűlés még tavaly döntött erről. A kereseteket, illetve jövedelmi adatokat 2008 januárjától csökkenteni kell a személyi jövedelemadón túl a nyugdíjjárulékkal, az egészségbiztosítási járulékkal, a magánnyugdíj-pénztári tagok esetében a tagdíjjal, a munkavállalói járulékkal, a vállalkozói járulékkal, így a megállapítás alapja alacsonyabb lesz. Egyesek öt, mások akár tizenöt százalékkal kaphatnak kevesebbet. A nyugdíjat az 1988. január 1-jétől a nyugdíjazásig elért keresetek átlagából kell kiszámítani úgy, hogy a régebbi, alacsonyabb jövedelmeket aktualizálják, azaz valorizálják. Ez eddig a nyugdíjazást megelőző három év előtti jövedelmekre vonatkozott, míg az új szabályozás szerint a nyugdíj megállapítását megelőző évig fog megtörténni. Információink szerint 2009-ben, 2010-ben és 2013-ban újabb szigorítások várhatóak.

„El a kezekkel a nyugdíjaktól!” – reagált a változtatásokra tegnap Aszódi Pál. A Fidesz Nyugdíjas Tagozatának vezetője azt hangoztatta, hogy a kormány 8 százalékos nyugdíjcsökkentést akar végrehajtani, így január 1-jétől egy teljes havi nyugdíjat elvesz az idősektől. A fideszes honatya szerint a nyugdíjrendszer hosszú távon fenntarthatóvá tételének útja nem a pénzbehajtás, hanem a foglalkoztatás növelése, és egy olyan gazdasági növekedés beindítása, amely tartható arányokat hoz létre a büdzsé és a nyugdíjalap között.

A Fidesz Népjóléti Kabinetének szakpolitkusa tegnap egy törvényjavaslatot nyújtott be, mely alapján a változtatás nem lépne hatályba. Iván László ezt azzal indokolta, hogy a nyugdíjak értékének romlása már most meghaladja a 12 százalékot, a villany árának emelkedésével, és a számítás változtatásával az időseknek már 20-25 százalékkal kevesebb pénzből kell biztosítaniuk megélhetésüket.

„A Fidesz újra a nyugdíjasokat riogatja, szándékosan elferdítve a tényeket” – hangoztatta tegnap a Kormányszóvivői Iroda. A közlemény szerint a változások nem érintik azokat, akik már nyugdíjasok. Ők novemberben kiegészítő emelést kapnak, amit januárban további emelés követ. Megmarad a 13. havi nyugdíj és 2010-ig a kormány folytatja az ötéves igazságossági nyugdíjprogram végrehajtását is.

A kabinet szerint az új szabályok hozzájárulnak a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságához is, mivel azok járnak jobban, akik hosszabb szolgálati idővel rendelkeznek. Így arra ösztönzik a munkaképes korú embereket, hogy később hagyják el a munkaerőpiacot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában