Ország-világ

2007.08.16. 05:31

Napjainkban a személyiségzavarok hódítanak

Generációnként változnak a mentális problémák Magyarországon. Az új nemzedék már nem annyira hajlamos a depresszióra, mint a mostani középkorú és idősebb korosztály.

Dreissiger Ágnes

A legújabb felmérések szerint a fiatal felnőttek jelentős része még mindig mentális problémákkal küzd. Néhány évig stagnáltak ugyan a mutatók, de tavaly ismét harminc százalékkal emelkedett a depressziós fiatalok száma. Lényeges különbség azonban, hogy míg a fiatal felnőttek azok, akik nem látják a kiutat, addig a tinédzserek sokkal bizakodóbbak. Egyes kutatók szerint a határvonal éppen e között a két korosztály között húzódik: a legújabb generációra már nem lesz jellemző a magyaros pesszimizmus, így középtávon megváltozhatnak a mostani rossz mutatók.

Kiss Kinga, a Magyar Pszichológiai Társaság Ifjúsági Tagozatának programvezetője és a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés Programjának koordinátora viszont úgy látja, hogy nem a fiatal felnőttek és a tinik, hanem a húsz-harminc éves korosztály és a középkorúak között húzódik a választóvonal. A változásokat mutatja szerinte, hogy napjainkban a fiatal felnőtteknek más típusú mentális problémáik vannak, mint korábban: egyre inkább a személyiségzavarok a jellemzőek és nem a régi nagy pszichiátriai problémák, mint például a depresszió. A pszichológus hozzáteszi: a 18–45 éves korosztályban még ma is nagyjából 40 százalék azoknak az aránya, akiknek az életét megkeserítette valamilyen mentális probléma, az öngyilkossági mutatók azonban 2001 óta nem romlottak hazánkban.

A szakértők abban egyetértenek, hogy a hazai folyamatokkal azonos tendenciák vannak a volt szocialista országokban is. Napjainkban a fiatalok mentális problémáit a jövőkép nélküliség, a családi háttér meggyengülése és az emberi közösségek hiánya okozza.
Hasonló eredményre jutott az Egészségügyi Világszervezet, a WHO is. Előrejelzésük szerint ebben az évtizedben az egészségügy és a társadalom legsúlyosabb problémái a pszichiátriai, pszichológiai megbetegedések és következményei lesznek. A civilizációs ártalmakkal teli átmeneti társadalmak jellemzője a vitális kimerültség, az állandó túlfeszített állapot, a szorongás, a krónikus stressz, a depressziós tünet-együttes, amely a fiatalokat sem kíméli. A tendencia szerint a lelki beteg gyerekek száma 50 százalékkal emelkedik 2020-ra.

A bipoláris zavar a lakosság több mint 1 százalékát érinti a 18 évnél idősebbek körében, nemcsak az Egyesült Államokban, de Magyarországon is. A bipoláris zavar vagy más néven mániás depresszió az egyén hangulatára, viselkedésére és az érzékelésére ható pszichiátriai betegség. A kór általában a késői serdülőkor vagy a fiatal felnőttkor határán jelentkezik, de előfordul, hogy egy-egy tünet már gyermekkorban felismerhető. A depresszióval ellentétben, ahol a nőknél sokkal gyakoribb a betegség előfordulása, a bipoláris zavar mindkét nemet egyformán érinti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában