Ország-világ

2007.08.07. 06:16

Nincs 25 milliárd kárenyhítésre

A Fidesz szerint a kormány a természetre akarja hárítani a drasztikus élelmiszer-áremelkedés felelősségét. A kabinet ugyanakkor riogatásnak, valamint a vidék és a város szándékos szembeállításának tartja az ellenzék tevékenységét.

Vég Márton

„Ha ma szavazni lehetne arról, hogy Magyarország kilépjen-e az Európai Unióból, akkor a gazdálkodók többsége biztosan igennel szavazna, mert amióta tagok vagyunk, folyton csak veszteségek érik őket. A kormány pedig a nemzeti érdekek helyett az uniós érdekekkel foglalkozik. Ezt bizonyítja, hogy még mindig nem zárolta az uniós intervenciós búza- és kukoricakészleteket” – mondta Font Sándor. A mezőgazdasági bizottság fideszes elnöke a testület tegnapi rendkívüli ülésén hozzátette: az agráriumot ért károkért, a rossz búza- és kukoricatermésért, valamint a várható 20-40 százalékos élelmiszer-áremelkedésért nemcsak a természet a felelős, hanem a kormány is. Mégpedig azért, mert 25 milliárd forint földalapú támogatást elvett a gazdálkodóktól, így okozva nekik szándékosan versenyhátrányt. Font szerint ezt az összeget a költségvetés általános tartalékából azonnal ki kell fizetni a jogosultaknak.

„Jelenleg nincs 25 milliárd forint a költségvetésben a kárenyhítési alap feltöltésére. Ha pedig zárolnánk az EU tulajdonában lévő készleteket, akkor a büntető törvénykönyvet érintő cselekményt követnénk el, valamint kizárhatnának minket az unióból” – szögezte le Máhr András. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára ugyanakkor bejelentette, hogy a nehéz helyzetbe került állattenyésztőknek a takarmányvásárláshoz kedvezményes, 50 százalékos kamattámogatás mellett felvehető hitellehetőséget és tárolási támogatást biztosítanak. Máhr szerint a Fidesz a vidék és város szembeállítására törekszik a szándékos félretájékoztatással.

Az ülésen az érdekképviseletek és szakmai szervezetek megbízottai nem értettek egyet abban, hogy az egekben lévő búza- és takarmányárak miatt drasztikus élelmiszer-drágulásra kell-e számítani. A sertéstenyésztők szerint éppen ellenkezőleg, árcsökkenés várható az olcsó húsimport beáramlása miatt, ugyanis szerte Európában mindenki egyszerre akarja levágni az állományát. A baromfiágazatban ugyanakkor 30 százalékos a költségnövekedés, amely tompított hatással, de biztosan a fogyasztók pénztárcáján csapódik le. A kánikulában ráadásul keveset tojtak a tyúkok, ezért reálisnak tűnik az 50 forintos tojásár. Szintén áremelkedést jósoltak a gabonatermesztők, ami nem meglepő, hiszen a liszt már is drágább lett. Így pedig a kenyér ára sem maradhat sokáig változatlan. Egészen bizonyos, hogy 40 százalékos áremelkedés nem fog bekövetkezni, de az élelmiszerek áfájának csökkentését minden érdekelt követelte, szorgalmazta vagy javasolta a kormánynak, vérmérséklettől és pártállástól függően.

Közben az FVM képviselői és a tavaszi fagykárok enyhítéséért demonstráló gazdák tegnap a megállapodás reményében ismét tárgyalóasztalhoz ültek Nyíregyházán. Lapzártánkig nem derült ki, hogy melyik fél engedett álláspontjából. A huzavona 3 milliárd forinton folyik. Az agrártárca ugyanis 5 milliárd forintot adna, a változó mértékű károkat szenvedő gyümölcstermesztő gazdák azonban 8 milliárdot követelnek. A Magosz úgy véli, hogy az FVM által felajánlott pénz csak azoknak a gazdáknak megoldás, akik beléptek a kárenyhítési alapba. Ugyanakkor ha a kormány végül fejet hajt a tüntetők előtt, akkor az alapnak gyakorlatilag befellegzett. A tavasz óta tartó huzavona alatt mindössze csak egy apró kérdést nem sikerült tisztázni. Mégpedig azt, hogy a gazdák felelőtlenségéért – a fagyvédelmi öntőzőberendezéseket ugyanis már feltalálták – miért az adozó polgároknak kell fizetniük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában