Ország-világ

2007.08.16. 06:06

Nincs nyugta az automatáknak

Bár életbe lépett a nulla tolerancia, néhányan mégis mentesülnek a nyugtaadási kötelezettség alól: a mozi- és BKV jegypénztáraknak, az italautomatákat üzemeltetőknek, az újságárusoknak és a lottózóknak sem kell ezzel bajlódniuk.

Németh Márk

Az augusztusban meghirdetett nulla tolerancia jegyében a legszigorúbb büntetésre számíthat az összes olyan kereskedő, amely elmulasztja a nyugta- illetve számlaadást. A tervek szerint a feketegazdaság visszaszorítása érdekében még a fogyasztókat is arra köteleznék, hogy őrizzék meg vásárlásuk után a nyugtát, mivel azt közvetlenül a fizetés után, az üzletben vagy az üzlet szűk környezetében elkérhetné tőlük az adóhivatal ellenőre. Ennek kapcsán lapunk annak járt utána, hogy milyen esetekben nem kötelező a nyugtaadással és nyugtamegőrzéssel bajlódniuk a kereskedőknek, illetve a fogyasztóknak.

Az áfatörvény szerint nem kell nyugtát kibocsátani szerencsejáték szolgáltatás nyújtása, újság, illetve folyóirat árusítása során. Azaz például kedvenc napilapunk megvásárlánál mentesül ezalól az újságárusunk, valamint kaparós sorsjegyünk után a lottózó eladója. Szintén mentesül a törvények szerint a nyugtaadás alól a "kezelőszemélyzet nélküli automatából teljesített termékértékesítés". Azaz nem követ el szabálysértést az italautomata, amikor a jéghideg üdítő megvásárlása után a visszajáróhoz nem mellékel nyugtát. Ennek megfelelően az ellenőrök sem kérhetnek majd senkitől blokkot az ott vásárolt kóláról vagy narancsléről, ha életbe lép a nyugtamegőrzési szabály. Szintén nem kell a vonaljegyek mellé blokkot vagy nyugtát adnia a BKV-nak 2008 áprilisáig, mert megállapodást kötött a társaság az Apeh vezetésével.

Évente ugyanis többmillió jegyet adnak el, ennyi blokk kiállítása pedig kivitelezhetetlen lenne. Amennyiben egy vállakozó elszámolná költségként a BKV-jegyét, akkor számlát kell kérnie a cég ügyfélszolgálatán. Hasonló rendelet vonatkozik a mozijegyekre is, ha valaki el szeretné számolni költségként, akkor ezekre külön számlát kell adnia a pénztárosnak.
Egyébként az adóhatóság egyedi kérelemre, szigorú elbírárálás után adhat felmentést a nyugtaadási kötelezettség alól, ha az adózó szociális helyzete, a vállalkozás mérete ezt indokolja.

Az APEH Rapid két adóellenőrből és egy pénzügyőrből álló csoportjai tegnap ismét ellenőrzést tartottak a Józsefvárosi kínai piacon. Az akció legfontosabb eredménye, hogy az ellenőröknek már a piac bejáratánál sikerült egy „számlaárust” leleplezniük. A férfi olyan üres számlatömböt árusított, amellyel fiktív számlákat lehet kiállítani. A próbavásárlások során ráadásul egyetlen esetben sem kaptak nyugtát a revizozok, és hasonlóan rossz arányt mutattak az áruk eredetének igazolását célzó ellenőrzések. De az alkalmazottaik szabályszerű bejelentését sem tudták egyetlen vizsgált esetben sem bebízonyítani az árusok. A hasonló razziákon egyébként gyorsan kell cselekedniük az ellenőröknek, hiszen a hír futótűzként terjed a piacon és az árusok pillanatok alatt bezárnak, elszaladnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában