Ország-világ

2007.08.09. 16:30

Nőhet a foglalkoztatottak száma

Akár negyvenöt ezerrel is nőhet egy év alatt a foglalkoztatottak száma

BAMA

A következő egy évben 45 ezerrel nőhet a foglalkoztatottak száma az elbocsátások és a létszámfelvételek egyenlegeként – derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat legutóbbi munkaerőpiaci prognózisából. Az idei második negyedéves felmérésnél körülbelül kilencezer cégnél érdeklődtek, amelyek közül megközelítően hétezren válaszoltak. Utóbbiak összesen mintegy 650 ezer munkavállalót foglalkoztatnak.

A felmérés szerint a legjelentősebb, mintegy tízezer fős létszámnövelésre a gépiparban lehet számítani a következő évben. A kereskedelem, javítás ágazatokban több mint hétezer fős lehet a bővítés, az építőiparban ötezerrel, a fémalapanyag gyártás, fémfeldolgozás területén háromezerrel, a szálláshely ágazatban csaknem kétezerrel több álláslehetőség nyílik meg a munkavállalók előtt. Ezzel szemben az oktatás területén több mint ezer, az egészségügyi, személyi szolgáltatási szektorban pedig csaknem kétezer fős létszámcsökkentés várható a kapott válaszok alapján.

A legnagyobb, 3-5 százaléknál is jelentősebb bővítésre Pest és Komárom-Esztergom megyében lehet számítani. Békés megyében viszont 0,9 százalékkal létszámcsökkenés várható. Régiós szinten Közép-Magyarországon, Közép-Dunántúlon, Nyugat-Dunántúlon, Észak-Magyarországon a gazdálkodók kismértékű, 2,5 százalék körüli létszámbővítésre számítanak. Leépítést terveznek a nagyvállalatok a Dél-Dunántúlon valamennyi megyében, a Dél-Alföldön Békés és Csongrád megyében, az Észak-Alföldön pedig Hajdú-Bihar, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Nehezebb előrejelezni, hogyan változhat a feketén, illetve szürkén foglalkoztatottak száma. Már csak azért is, mert azt is igencsak nehéz megbecsülni, hogy jelenleg hányan dolgoznak úgy, hogy nem a valós összegre vagy egyáltalán nincsenek bejelentve. A feketegazdaság arányára továbbra is csak meglehetősen eltérő becslések vannak. A pénzügyi tárca szakértői szerint a rejtett gazdaság aránya a bruttó hazai termék (GDP) 17-18 százaléka volt 2006-ban (a GDP tavaly 23 561 milliárd forint volt).

A Magyar Tudományos Akadémia Földrajztudományi Kutatóintézete és a Panta Rhei Társadalomkutató Bt. által készített a Migráció és Feketemunka című tanulmány szerint ugyanakkor a feketegazdaság a GDP 20-30 százalékát teszi ki, miközben az Európai Uniós átlag 7-16 százalék között van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában