Ország-világ

2007.08.31. 17:33

Olcsóbb és gyorsabb lesz szeptembertől a cégalapítás

BAMA

Szeptember 1-jétől jelentősen mérséklődnek a vállalatalapítás adminisztrációs terhei és költségei. A még júliusban elfogadott, de most hatályba lépő rendelkezések szerint az egyszerűsített cégeljárás keretében akár két nap alatt is be lehet jegyeztetni az új társaságokat.

Ehhez az kell, hogy a gazdasági társaságokról szóló törvény mellékletében szereplő szerződésminta alapján készüljön a cégalapító okirat, amelyet elektronikus úton küldjenek el a cégbíróságnak. Ily módon létre lehet hozni közkereseti, betéti, korlátolt felelősségű és zártkörű részvénytársaságot egyaránt. A cég, illetve a változások bejegyzéséhez szükséges aláírási címpéldányt az ügyvédek is ellenjegyezhetik.

Az egyszerűsített cégeljárás illetéke jelentősen alacsonyabb, mint a hagyományosé. Ezzel a módszerrel minden társaságtípus létrehozásáért mindössze 15 ezer forintot kell majd fizetni, szemben a kkt.-kre, bt.-kre vonatkozó 50 ezer, illetve a kft.-kre és a zrt.-kre meghatározott 100 ezer forinttal. A közzététel díja továbbra is 15 ezer forint marad.

Jó hír, hogy kft.-t már ötszázezer forinttal is létre lehet hozni, a zártkörűen működő részvénytársaságnál pedig 5 millió forintra csökken a minimálisan elvárt jegyzett tőke. A nyilvánosan működő részvénytársaság alaptőke-minimuma 20 millió forint marad.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában