Ország-világ

2007.08.31. 13:11

Ötpárti gárdahisztéria

Tanulságos ötpárti nemzetközi sajtóértekezletet tartottak politikusaink a Magyar Gárda megalakulásának kapcsán

BAMA

A kormány a Polgári Törvénykönyv módosítását kezdeményezi a vallási, nemzeti és etnikai kisebbséghez való tartozó, illetve a szexuális orientáció miatt kisebbségben lévő személyek védelmében - mondta Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke, miniszterelnök pénteken Budapesten, a Magyar Gárdáról tartott ötpárti nemzetközi sajtóértekezleten.
 
A kezdeményezés célja, hogy lehetőség legyen arra: a vallási, nemzeti és etnikai kisebbséghez való tartozás, illetve a szexuális orientáció miatt kisebbségben lévő személyek a közösségüket ért sértő, bántó vagy lealacsonyító megnyilvánulásokkal szemben önmaguk és szervezeteik bírósághoz fordulhassanak - mondta Gyurcsány Ferenc. Hangsúlyozta: a történelmi példák alapján a szélsőjobboldalt nem integrálni kell, hanem távol tartani és elhatárolódni tőle.

Magyarországon nincs fasizmus és fasiszta veszély - mondta Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője és Harrach Péter, a KDNP alelnöke. A liberális politikus hangsúlyozta: az Országgyűlésben - a térség többi parlamentjével ellentétben - nincs olyan párt, amely radikálisnak lenne minősíthető.

Harrach Péter kiemelte: a KDNP értékrendje hiteles, cselekedetei kiszámíthatóak, így nincs szükség arra, hogy elhatárolódjon a Magyar Gárdától. Véleménye szerint egy határozott kormányzat minden társadalmi mozgást kezelni tud. Erre lenne szükség, nem hisztériakeltésre - tette hozzá.

Navracsics Tibor szerint kétségtelen, hogy a Magyar Gárda rossz Magyarországnak, a Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor hisztériakeltéssel vádolta Gyurcsány Ferencet az ügyben összehívott ötpárti nemzetközi sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

A fideszes politikus hangsúlyozta: tény, hogy vannak gondok az országban, és a Magyar Gárda rossz az országnak, és a Fidesznek, ezért nem tartják jó és szükséges egyesületnek. Ugyanakkor hozzátette: Gyurcsány Ferenc nem tudja az ország problémáit megoldani, mert nem ért a kormányzáshoz, csak a hisztériakeltéshez.

A frakcióvezető azt mondta, a Fidesz 1988-as megalakulása óta a jogállamiság és az alkotmányosság talaján áll, és azért jött létre, hogy demokrácia legyen Magyarországon. Hogy jön ahhoz Gyurcsány Ferenc, hogy a legnagyobb ellenzéki pártot azzal gyanúsítsa meg, hogy diktatúrát és nemzetiszocializmust akar kiépíteni, és lefasisztázza a jobboldaliakat?! - tette fel a kérdést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában