Ország-világ

2007.08.18. 14:10

Pártok, politikusok, klíma

A jelek szerint hazánkban a választók és a politikusok érdeklődése a klímaváltozás veszélyei iránt köszönő viszonyban sincsenek egymással. Ám ez csak addig lesz így, amíg a pártok rá nem jönnek: a dolgon sok szavazat múlhat.

Stanga István

Amíg korábban a szakembereken kívül a kutya sem foglalkozott az éghajlatváltozással, annak következményeivel, addig ma már – ahogyan mondani szokták – a csapból is ez folyik. Talán nem is véletlenül, mert az elmúlt esztendőkben valóban furcsa dolgoknak vagyunk tanúi, olyan, szélsőséges jelenségeknek, amelyeket korábban nem, vagy legalábbbis nem ilyen gyakorisággal tapasztaltunk. Igaz, a téma avatott ismerői azt mondják – ezzel persze, nem tagadva a klímaváltozás szerepét –, máskor is előfordultak nagyon nagy melegek, igen enyhe telek, hatalmas esők, és így tovább, azaz csakis ezekre hivatkozni nem perdöntő.

A már említett, szélsőséges időjárási helyzetek természetesen a média, így a a bulvárlapok figyelmét is ráirányították a kérdésre. Ezért aligha csodálkozhatunk azon, hogy – amint azt olvastam – az idei év első felében ötször annyi sajtóanyagot láthattunk-olvashattunk a globális felmelegedés hatásairól, mint  2006 hasonló időszakában, s közel háromszor annyit, mint tavaly az egész esztendőben. Ez aztán oda vezetett, hogy immáron azok is érdeklődni kezdtek a téma iránt, akik korábban semmit sem tudtak erről a kérdéskörről, vagy úgy gondolták, az ezzel való foglalkozás kizárólag a különféle zöld szervezetek és a politikusok dolga.

Apropó, politikusok... Egy mostani közvélemény-kutatás szerint a magyar politikusok annak ellenére is igen keveset törődnek a klímaváltozással, hogy a választóik kétharmada ezt kifejezetten elvárná tőlük. Az emberek döntő hányada (kilenctizede) ugyanis úgy látja, az elmúlt időszakban szokatlan időjárási folyamatok játszódnak le, sőt, a megkérdezetteknek csaknem a fele szerint ezek immár közvetlenül is veszélyeztetik a Föld népességét. Szinte nem is akadt olyan, aki azt mondta volna, semmiféle komoly következménnyel nem kell számolnunk.

Ezek után tehát (és ismerve azt a tényt, hogy a nemzetközi politikában milyen kitüntetett szerepe van a klímaváltozásnak) még furcsább a magyar politikusok és pártok közömbössége. Utóbbiak 2006-os választási programjaiban elenyésző részt tettek ki a környezetvédelemmel kapcsolatos kérdések: az MSZP esetében ez 2 százalék, a Fidesznél 3, az MDF-nél 5, az SZDSZ-nél 6, a KDNP-nél 7. Ha ezeket a számokat összevetem a választók fentebb ismertetett véleményével, azt kell állítanom, hogy az átlagemberek és a politikusok érdeklődése e téma iránt köszönő viszonyban sincs egymással.

Hogy miért? Azokkal értek egyet, akik szerint pártjaink – talán tévesen – eddig úgy ítélték meg, hogy nem sok plusz szavazatot hoz a konyhára, ha erre a területre koncentrálnak. Hogy ez szűklátókörűség, amely nélkülöz  mindenféle távlatos gondolkodást? Ez így van. Dehát tudjuk jól, hogy politikusaink zöméből hiányzik minden olyan tulajdonság, amelyekkel esetleg kiérdemelhetnék az utókortól a „nagy formátumú” vagy a „korszakos” jelzőt. De hogy valami pozitívat is jósoljak. Figyeljék csak meg, hogy már a közeli jövőben micsoda zengzetes mondatokat, grandiózus (vagy annak vélt) terveket hallunk majd a pártoktól a klímaváltozással összefüggésben. Természetesen nem azért, mert jobban érdekli őket az ügy. Dehát ha egyszer a választóknak ez kell...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában