Ország-világ

2007.08.22. 06:06

Rékasi Wass hegyei közt

Wass Albertet bemutató filmet forgat Rékasi Károly. A színész állítja: politikával nem foglalkozik, őt az alkotó ember érdekli.

Dián Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="180"] Rékasi Károlynak nem szokatlan, hogy szerepe megosztja a közönséget
[/caption]– Hogyan találta meg a szerep?

– Koltay Gábor, a film rendezője másfél évvel ezelőtt Gödöllőn hozott tető alá egy rendezvényt, ahol én is előadtam részleteket Wass Albert műveiből. Gyanítom, ekkor kelthettem fel a figyelmét, mivel a film is ennek a szereplésemnek a felvételével fog kezdődni.

– Úgy hallani, az Adjátok vissza a hegyeimet című film részben dokumentarista alkotás, részben fikció.

– Road movie-nak is mondhatnánk, mivel arról szól, hogy egy fiatalember elkezdi végigjárni Wass Albert életének színtereit. Miért nem lehet ennek a szobrát kitenni? Valóban háborús bűnös volt-e? Mi az a titok, ami őt körüllengi? Ezekre a kérdésekre keressük a választ, többek között a regényeiből vett idézeteket hívva segítségül. Bevallom, korábban nemigen ismertem az írót, de ma már lenyűgöz az a gondolatiság és érzelemgazdagság, ahogyan ő látta a világot, és a környezetében élő embereket.

Rékasi Károly

SZÜLETETT: 1962. szeptember 25-én VÉGZETTSÉGE: Színház- és Filmművészeti Főiskola (1986) PÁLYÁJA: Madách Színház (1986–87), nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház (1987–1990), József Attila Színház (1990–92), Nemzeti Színház (1992–2000), 2000 óta szabadúszó HOBBIJA: bármi, amiben jól érzi magát

– Wass Albert a mai magyar jobboldal kultikus alakja. Nem tart attól, hogy a film és ezzel együtt az ön személye megosztja az embereket?

– Biztosan lesznek mérlegelés nélküli elutasítók ugyanúgy, mint kritikátlan rajongók. De ez a Barátok közt című sorozatban alakított szerepemmel kapcsolatban sincs másképp. Az író politikai szerepvállalása számomra áttekinthetetlen, ezzel nem is foglalkozom. Csupán a regény- és versolvasó ember szemszögéből igyekszem felfedezni a szerzőt. Mindvégig arra vagyok kíváncsi, hogy ki az az ember, aki így volt képes írni románokról, magyarokról, Erdélyről.

VÉGZETTSÉGE: Színház- és Filmművészeti Főiskola (1986)

PÁLYÁJA: Madách Színház (1986–87), nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház (1987–1990), József Attila Színház (1990–92), Nemzeti Színház (1992–2000), 2000 óta szabadúszó

HOBBIJA: bármi, amiben jól érzi magát Rékasi Károlynak nem szokatlan, hogy szerepe megosztja a közönséget -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában