Ország-világ

2007.08.05. 06:00

Romlott üdítőt vettem az italautomatából

Olvasónk narancsos üdítőitalt vásárolt a munkahelyi automata büféből. Az innivaló olyan erjedt ízű volt, hogy nem ment le a torkán. A termék szavatossági ideje több mint két hete lejárt.

BAMA

Némelykor előfordul, hogy egy-egy automatában elmulasztják frissíteni az árut. Sajnos ez nem olyan, mint a bolti polc, ahonnan a terméket levéve megnézhetjük a szavatossági időt. Utóbbi egyébként azt jelzi, meddig hozható az áru kereskedelmi forgalomba. Előfordulhat, hogy a termék otthon bizonyos ideig még eláll azután, hogy a címke szerint lejárt. Esetünkben nem erről van szó, hiszen az ital érezhetően rossz volt. Ha bármilyen gondunk van az automatából vásárolt áruval, a gép üzemeltetőjéhez fordulhatunk. A tulajdonos nevének és elérhetőségének minden automatán ott kell lennie.

Ha a minőségről szóló panaszunk megalapozott, az üzemeltető köteles megtéríteni kárunkat, azaz az üdítő árát. Erre Tóth Istvánné, a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének helyettes igazgatója hívta fel a figyelmet. A lejárt szavatossági idejű termék miatt panaszt tehetünk a területileg illetékes fogyasztóvédelmi hatóságnál. A fővárosi címe: Budapest, V. kerület, Városháza u. 5-7. Telefonszáma: 485-6923. Ilyenkor bizonyítanunk kell, valóban akkor vásároltuk az üdítőt, amikor az már rossz volt.

A bizonyítás persze nehéz, hiszen az automaták nem adnak számlát – ismeri el az igazgatóhelyettes. Az ellenőrök ezért jóhiszeműen járnak el: nem utasítják el bejelentésünket. Kimennek a helyszínre próbavásárlásra. Ha bebizonyosodik, hogy az üzemeltető kifogásolható minőségű árut forgalmaz, a felelőst minőségvédelmi bírsággal sújthatják. Ennek legkisebb összege is több tízezer forint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában