Ország-világ

2007.08.04. 06:00

Sok lúd disznót győz, azaz pertársasággal tovább jutunk

Olvasónk nemzetiségi képviselő. A kisebbségi önkormányzat szerinte nem kap elég pénzt, tagjai pedig megfelelő tiszteletdíjat. Pertársaság által érvényesítenék jogaikat.

BAMA

A két problémát külön kell választani – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Az egyik, hogy a kisebbségi önkormányzat tagjai úgy érzik: nem kapnak elegendő pénzt céljaikra a kerület, illetve a település költségvetéséből. Emiatt indítvánnyal fordulhatnak a képviselő-testülethez – javasolja az ügyvéd. Kezdeményezhetik, hogy juttassanak nekik nagyobb összeget az eddiginél. Ez napirendi pont lehet mondjuk a következő képviselőtestületi ülésen. Az indítványt fel kell venni a „programba”, és meg kell vitatni akár a nyilvánosság előtt. A testületi ülések ugyanis nyilvánosak, a lakosságból bárki részt vehet rajtuk. Hacsak nem nyilvánítják az ülést vagy bizonyos napirendi pontjait zárttá.

Amennyiben a testület a nemzetiségi képviselők számára kedvezőtlen döntést hoz, fellebbezhetnek a területileg illetékes regionális közigazgatási hivatalhoz. Az ügy tehát közigazgatási természetű. A másik kérdés a képviselők tiszteletdíja. Összegét szintén a testület állapítja meg, amiről határozat születik. Az érintettek akkor fordulhatnak bírósághoz, ha nem kapják meg, ami nekik jár. Ez jogsértő, hiszen az önkormányzat saját határozata, vagyis az általa megalkotott jogszabály ellen cselekedett. Kevesebbet adott, mint amennyit megállapított. A sérelem elszenvedői polgári bírósághoz fordulhatnak.

Pertársaságot egyébként mindkét ügyben érdemes alakítaniuk – már ha eljutnak a bíróságig. Így olcsóbban is megúszhatják. A felperesi pertársaság azt jelenti: nem egyvalaki, hanem több személy együtt adja be a keresetet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában