Ország-világ

2007.08.28. 05:30

Talpon marad a Margit híd

Pánikra azonban nincs ok. A leggyengébbnek ítélt Margit híd sem omlik le, az átkelés egyelőre biztonságos rajta

ÁNT

A Dunán átívelő 15 magyarországi híd közül nyolc található a fővárosban. Ezek többsége több mint 50 éve állja az autók ostromát. Ráadásul a közelmúltig az országon keresztülhaladók is ezeket az átjárókat választották, hiszen nem volt sok lehetőségük, máshol átkelni a folyón. Az M0 autópálya déli hídja, a szekszárdi Szent László híd és a nemrég Dunaújvárosnál átadott Pentele híd csökkentette ugyan a forgalmat, de az öreg budapesti átkelők sürgősen felújításra szorulnak.

Pánikra azonban nincs ok. A leggyengébbnek ítélt Margit híd sem omlik le, az átkelés egyelőre biztonságos rajta. A szakemberek rendszeresen vizsgálják a vas- és betonszerkezet állapotát, és foltozgatják a hidat. Legutóbb az új villamosok üzembe állításakor végeztek nagyobb karbantartást, hogy a 62 tonnás sárga hernyók is felgurulhassanak a hídra. Az 1948-ban átadott több mint 600 méteres átkelőt még legalább egy évig életben kell tartani, hiszen a Szabadság híd most elkezdett felújítása csak jövőre ér véget. Korábban felmerült, hogy a Margit híd legyen az első a sorban, de kiderült, hogy hiába látszik fittebbnek a Gellért teret a Fővám térrel összekötő Szabadság híd, a rekonstrukció nem tűr további halasztást.

Jövőre elkészül az M0 északi szakasza, a Megyeri híddal, így a jelenleg napi 150 ezres autóáradatot fogadó Árpád híd megúszhatja a komolyabb rohamot a Nagykörúti átjáró lezárásakor. A csaknem egy kilométeres Árpád híd egyébként jelenleg az egyik legjobb bőrben lévő budapesti átkelő, hiszen a nyolcvanas években a teljes szerkezetét felújították.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában