Ország-világ

2007.08.14. 05:02

Tehetség és számlatömb

Százmilliókat szánnak a magyar könnyűzene támogatására, a pénzzel azonban azt is szeretnék elérni, hogy ne feketén fizessék az előadókat.

Éber Sándor

A feketegazdaságban a könnyűzene sem kivétel. A számlázás a klubok és a zenekarok többségének ismeretlen fogalom, csak a szerzői jogi bevételek tekintetében tisztábbak a viszonyok – hangzott el tegnap a Sziget Fesztiválon. A zenészek maguk sem látnak tisztán, hogy mennyit kereshetnek például egy koncerttel, mivel a gázsi egy része eltűnhet a koncertszervező, vagy a zenekar frontemberének a zsebében. A fény-, vagy hangtechnikusok számlázása még Nyugat-Európában is igen ritka.

Egyesek milliárdos nagyságrendű adózatlan pénzről is beszélnek.
A még Bozóky „Punk''s Not Dead” András minisztersége idejében létrehozott PANKKK (Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért) 2007/2008-as programjának egyik fontos célkitűzése az, hogy fokozatosan kifehéredjen a koncertélet. „Már az idén jelentős pénz, a büdzséből kapott 200 millió forint a PANKKK-nak köszönhetően kifehéredett, ami már igen jelentős eredmény a becslésem szerint a magyar könnyűzenei koncertéletben forgó 300-400 millió forintnak” – hangoztatta Vörös András, a PANKKK szakmai koordinátora.

A vidéki klubkoncert-támogatási programban tavaly 67 településen több mint 2000 koncert kapott állami támogatást. Itt a fellépti díjak felét finanszírozzák, a rendezvények ötödén amatőr zenekaroknak kell fellépnie. 2007-ben már lezajlott első lemezes és tehetségkutató pályázatokon 220 zenekar és 70 tehetségkutató rendezvény pályázott, így 8-10-szeres volt a túljelentkezés. A program 25 zenekart támogatott 6,96 millió forinttal, hogy elkészíthessék első lemezüket, 14 tehetségkutató rendezvény pedig 2,4 milliót kapott.

Ugyan a PANKKK támogatása nélkül, de a Szigeten is megjelentek az amatőr zenekarok. A tehetségeknek a tavaly létrehozott Talentum Színpad ad teret, itt összesen 47 előadó kapott lehetőséget, hogy megcsillantsa tudását. Magyar zenészek részvételével zajlik egy rekordkísérlet is: az Open Tisztáson ötperces megszakításokkal zenélnek folyamatosan. A ma záruló, 11580 perces koncerttel egy nemrég felállított világrekordot kívánnak megdönteni a szervezők.

A Nagyszínpadon azonban csak három magyar zenekar fért a repertoárba: a minden fesztiválon biztos fellépőnek számító Quimby, a Kispál és a Borz és a Tankcsapda. A rendezvény azonban így is minden évben jelentős lökést ad a magyar könnyűzenei életnek, jelentős magyar zenekar szinte már csak önszántából marad ki, évről évre még több a fellépési lehetőség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában