Ország-világ

2007.08.14. 18:31

Több pénz jut szakrendelésre

Az újonnan becsatlakozó járulékfizetők 17 milliárddal növelték az egészségügyi kassza bevételét. Többet fordítanak járóbeteg szakellátásra.

Bánky Bea

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A kevesebb kiadott gyógyszer évente 15-20 milliárd forint megtakarítást jelent – fotó: Kallus György
[/caption]Az egészségbiztosító virtuális „pénztárcáiban” van pénz, a szakellátás nevű „brifkóban” több is, mint kellene. Az év első hét hónapjának mérlege 44,3 milliárd forintos megtakarítást mutat az Egészségbiztosítási Alapban (ebből az 1600 milliárdos kasszából finanszírozzák például a gyógyszertámogatásokat és a kórházi ellátás költségeit). A korábbi években éppen fordított volt a tendencia: decemberre százmilliárdos túlköltés halmozódott fel. A plusz 44 milliárd egyrészt a tervezetthez képest – csaknem 17 milliárddal – több járulék-bevételből, másrészt a kiadások lefaragásából származik.

„Bár az őszi-téli hónapokban növekedtek a kiadások, év végére sem lesz veszteséges az Egészségbiztosítási Alap” – mondta Major Zoltán, aki ma tölti utolsó munkanapját az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatói székében. Utódja kinevezéséig Pálfalvi András, az OEP közgazdasági főosztályának helyettes vezetője látja el a vezetői feladatokat.

Major Zoltán távozása előtt részletesen bemutatta az egészségügyi kassza állapotát: a járó- és fekvőbeteg-szakellátásban idén eddig 5 milliárdos megtakarítás keletkezett, ami év végére megduplázódhatna. Ez „nem szerencsés” az OEP főigazgatója szerint, mert nem az a cél, hogy minél több pénz maradjon a kasszában, hanem az, hogy a betegeket a szakrendelők felé „tereljék”. A többletet az OEP igyekszik visszaforgatni az elkövetkező öt hónapban – elsősorban a járóbeteg-ellátásba. Júliusig 193 milliárddal járult hozzá az állam a medicinák árához, talán a 15 százalékkal kevesebb orvos-beteg találkozás folyománya, hogy tíz százalékkal csökkent a gyógyszerkiadás. A kevesebb kiadott gyógyszer évente 15-20 milliárd forint megtakarítást jelent (a TB-nek), az olcsóbb gyógyszerfelírás kényszere pedig további húszmilliárdot.

A korábbi években az infláció két-háromszorosával növekvő kiadásokat produkáló, menetrendszerűen „elszálló” gyógyszerkasszában jelenleg 2 milliárdos többlet van. A biztosító számításai szerint a betegek is 10-12 milliárddal kevesebb pénzt hagynak a patikákban. Mivel az influenzavírusok elkerültek bennünket tavasszal, a táppénz-keretben is jelentős, 6,8 milliárdos a megtakarítás. Egyedül a gyógyászati segédeszközökre elkülönített kassza áll mínuszban: jelenleg 1,4 milliárdos a hiány, ami év végére felkúszhat 5,5 milliárdra is. A főigazgató tájékoztatott: amióta áprilistól az orvosok ellenőrzik a jogosultságot, 260 ezerrel nőtt a járulékfizetők száma. A valódi tb-potyautasok száma a biztosító becslése szerint 300 ezerre tehető.

Éger: sok agresszió éri az orvosokat

„Egyre több bejelentés érkezik az orvosi ügyeletet ellátó személyzetet ért atrocitásokról” – mondta kedden Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, aki levélben kérte az országos tisztifőorvost, indítson vizsgálatot. Éger István az egészségügyi dolgozókat érő verbális és fizikai agresszió hátterében a gyógyító szakma tudatos kormányzati lejáratását véli felfedezni. Másik súlyos problémaként említette – a kórházak megnevezése nélkül: egyes gyógyintézményekben 4 osztály 300 ágyára mindössze két orvos ügyel, de olyan jelzés is érkezett hozzájuk, hogy rezidensekre bízzák a hétvégi és éjszakai betegellátást. „Az átlagosnál több gyógyszerfelírással kapcsolatban kilátásba helyezett büntetés miatt egyre romlik az orvosok hangulata” – hívta fel a figyelmet Éger, aki lehetségesnek tartja, hogy ősszel a doktorok sztrájkba kezdenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában