Ország-világ

2007.08.02. 14:10

Újabb titkosszolgálati szál Malina Hedvig ügyében

Hasonlóságot vél felfedezni a Vladimír Meciar idején elhíresült titkosszolgálati botrány és Malina Hedvig megverésének ügyében a pozsonyi Új Szó.

BAMA

A magyar nyelvű lap internetes oldala tegnap azt írta, nyitrai diáklány ellen „ugyanaz a személy képviseli a vádat, aki annak idején kerületi ügyészként elkente” a volt szlovák köztársasági elnök, Michal Kovác fiának elrablását.

1995-ben a magyarellenes szlovák kormányfő, Meciar idejében elrabolták és erőszakkal külföldre hurcolták az akkori államfő fiát. Az akcióval Meciar Kovác elnököt akarta lejáratni. A hivatalos vélemény szerint ugyanis az államfő fia önmagát verette és raboltatta el. Ez az álláspont azonban ellenkezett a sajtó és a későbbi kormányok véleményével, s az akciót Meciarhoz szorosan kötődő Ivan Lexa vezette titkosszolgálatnak tulajdonították. Lexát több év bujkálás után külföldön elfogták, de perében szinte minden vádpont alól felmentették.

A hasonlóságon túl azonban konkrét személy is összeköti az ügyet: Robert Vlachovsky. Ő volt, aki 1996-ban pozsonyi kerületi ügyészként elrendelte az emberrablással megvádolt ügynök szabadon bocsátását, s az ügyet egy másik nyomozónak adta, aki gyorsan arra a következtetésre jött, hogy a bűncselekményben nincs titkosszolgálati szál. S éppen Vlachovsky az, aki a Malina-ügyben a vádat képviseli, s két panaszt már elutasított. Az újság emlékeztet arra is, Hedviget - a hatóságok megtévesztése és hamis eskü gyanúja miatt - olyan személy jelentette fel, aki a Lexa-érában titkosügynök volt.

Újabb kiszivárogtatás, hogy ügyészség már hajlik arra, hogy egyezkedjen a lánnyal, ha Malina Hedvig olyan beismerő vallomás tenne amelyben „megbánást tanúsít és megtéríti az általa okozott kárt”. A vádalkunak tűnő, jogilag rendhagyó ajánlat teljesítése esetén talán megszüntetnék a lány ellen folyó eljárást, vagy harmadolnák a kiszabható büntetést. Ilyen alkudozásba azonban Malina Hedvig és ügyvédje semmiképpen sem megy bele.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában