Ország-világ

2007.08.13. 15:25

Vezéráldozatok?

Sokan hiszik (remélik?) azt, hogy a 2010-es választási harcot már egy gyurcsánytalanított MSZP és egy orbántalanított Fidesz vívja majd. Lehet, bár én úgy hiszem, az esetleges vezéráldozat sem itt, sem ott nem lesz egyszerű.

Stanga István

Az ismert közgazdász-politológus, Lengyel László most megjelent egyik írása alátámasztja azt a véleményemet, miszerint egyre többen és többen gondolják új, hogy akár az MSZP-nek, akár a Fidesznek – sőt, végső soron: Magyarországnak – csak akkor lehet bármiféle esélye a kibontakozásra, ha megszabadul Gyurcsány Ferenctől, illetve Orbán Viktortól. Lengyel szerint a két, egymással még mindig viaskodó fél politikailag halott, sőt, mi több, az emberek már nem is velük, hanem az utánuk következő időszakkal foglalkoznak.

Úgy hiszem, a fentebbi gondolatokat igen sokan osztják mind a szocialisták, mind a Fidesz táborában, hogy más pártokról már ne is beszéljünk. De külföldön is akadnak, akik hasonlóképpen látják a dolgot. Példaként említhetném az egyik cseh politikai és gazdasági napilapot, amely vagy egy hónappal ezelőtt úgy vélte, hogy Magyarország minimálisan a következő választásokig a két kakas (Gyurcsány és Orbán) által megosztott ország marad. A tekintélyes újság szerint „Orbán és Gyurcsány esetében érvényes: az egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz. Vagyis a magyarok legszívesebben az egyiket sem látnák a politikában, de más vezetők nincsenek kéznél”.

Nos, valóban elképzelhető a sokak által felvázolt (remélt?) forgatókönyv, én azonban nemigen hiszek az egészben. Mert bár nem kevesen vélekednek úgy, hogy a szocialista pártban sok tehetséges politikus akad, én valahogy nem látom bennük a jövendő miniszterelnököt. Ugyanis azok, akiket ebben a körben szoktak emlegetni, vagy elhasználódtak már a korábbi csatározásokban, vagy sohasem voltak túlzottan népszerűek sem a párton belül, sem pedig kívül. (Emékezzünk csak Gyurcsány meglepetésszerű győzelmére Kiss Péter felett, esetleg Szili Katalin esetére, akinek köztársasági elnökké választását az SZDSZ torpedózta meg.) Az persze, elképzelhető, hogy az MSZP kívülről hoz majd valakit, de bárki legyen is az, a „felépítését” már el kellett volna kezdeni. Egyszóval nem könnyű az ügy. És akkor még egy szót sem ejtettem arról, hogy a jelenlegi kormányfő bizonnyal nem megy önként a „vágóhídra”. Ne feledjük, Gyurcsány nagy küzdő (a hosszútávfutóknál ez nélülözhetetlen), ráadásul maga is a mozgalomban nevelkedett, így tökéletesen ismeri potenciális ellenfelei módszereit. Azaz nem lesz (lenne) kis meccs.

S ha a miniszterelnökről azt állítottam, hogy nagy küzdő, minimum ezt kell mondanom a futballpályákon edződött Orbán Viktorról is. Hányszor de hányszor hallottuk már politikai ellenlábasaitól és párttársaitól is, hogy kész, vége, Orbánnak befellegzett, innen már nincs felállás. Aztán mégis. Hányan de hányan jelentették ki, hogy ennyi fiaskót, ennyi választási vereséget egyszerűen lehetetlen túlélni. Igen, más országokban valóban. És talán nálunk is..., más pártoknál. De nem a Fidesznél és nem Orbán Viktornak. Hiába emlegetnek egyesek sok-sok tehetséges, törekvő, Orbánnál jóval kevésbé megosztó személyiséggel rendelkező fideszes politikust, ha ezeknek egytől egyig meg kell hajolniuk a nagyobb tapasztalat és ravaszság előtt.

És bár meggyőződésem, hogy nagyon korai lenne még leírni ezt a két, dörzsölt, kizárólag az abszolút győzelemben gondolkodó, csakis azt elfogadni hajlandó embert (hol van itt, kérem, hogy a politika a kompromisszumok művészete?), tegyük fel, hogy pártjaik 2010-ig megszabadulnak tőlük. Rendben van, de a kérdés számomra mégiscsak az: vajon jobb lesz-e ettől a hangulat, vajon egycsapásra megszűnik-e az ország megosztottsága? Aligha. Ahhoz az árkok túl mélyek. És ezt nem csupán az a kettő ásta. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában