Ország-világ

2007.09.14. 17:26

Szabad az út a Kossuth térre

A Miniszterelnöki Hivatal elállt a Kossuth térre szervezett rendezvényeinek hétfői megtartásától, így a téren a törvényesen lehet demonstrálni. Szombat-vasárnap több kormányellenes megmozdulás is lesz a fővárosban. Orbán Viktor kedden az óbudai Hajógyári szigeten von mérleget az őszödi beszéd óta eltelt egy évről.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvédei: megbeszélés a tüntetés károsultjairól
[/caption]Minden előkészületet megtett a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), hogy a következő hétre bejelentett 120 rendezvény rendben folyhassék le” – mondta pénteken Tóth Gábor. A főváros főrendőre közölte azt is, hogy a saját bűnügyi hírszerzőik és az Nemzetbiztonsági Hivatalé sem tud arról, hogy a bejelentett tüntetéseken kívül törvénysértő cselekményekre készülnének szélsőséges csoportosulások. A rendezvények között öt olyan van, amely kimondottan az balatonőszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének évfordulójához kapcsolódik. Ezek közül kettő résztvevői vonulnak át Budapest egyes részein. Ennek az öt eseménynek a biztosítását a BRFK kiemelten kezeli.
A szervezetek által jelzett létszám a néhány száz főtől a százezres nagyságú tömegig terjed. A rendezvények között a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) által tervezettek nem szerepelnek. Tóth Gábor tábornok bejelentette: néhány perccel a sajtótájékoztató előtt mondták le a MEH illetékesei a Kossuth térre meghirdetett programokat.

„Szombaton a Nemzeti Koordinációs Testület demonstrációjával veszi kezdetét a tüntetések sora, ők több tízezer főt várnak reggel tíz órától este tízig a Hősök terére” – kezdte az események felsorolását a főkapitány. Délután egy órától a budai várba egy magánszemély bejelentése alapján húszezer embert várnak. Este nyolc órától pedig a Magyar Nemzetért Mozgalom szervezet tagjai a Hősök teréről a Bajcsy-Zsilinszky út érintésével vonulnak a Vértanúk terére.
Mint ismert, hétfőre jelentette be tüntetését a Rendszerváltó Fórum. A demonstrálók a Corvin közből a Vértanúk terére sétálnak át. Az ötödik fontos rendezvény a Magyar Televízió székháza előtt zajlik majd jövő kedden, és mintegy 250 fő petíciót ad át az intézmény vezetőjének.

„Nem fogjuk túlbiztosítani a demonstrációkat, de nagyobb erőtartalékokkal fel fogunk készülni, amely bármikor bevethető lesz. Leszögezem, a fokozatosság elvét valljuk, és a BRFK munkatársai csak a jogsértően viselkedők ellen lépnek fel. Az augusztus 20-iki biztosításhoz hasonlóan operatív törzset állítunk fel, ahová a térfigyelő-kamerák képei is befutnak majd” – hangsúlyozta Tóth. A demonstrációknak este 11 órakor kell véget érni, a rendőrök ebben állapodtak meg a szervezőkkel. A főkapitány elmondta, gondoskodnak a rendőrök megfelelő azonosításáról is, a jelzések jól látható helyeken lesznek, a sisakon és a felsőruházaton.

„A MeH csak a hétfőre és keddre tervezett rendezvények megtartásától állt el, a szombatra és vasárnapra tervezett programokat viszont megtartják. Hétfőn és kedden a törvényes feltételeknek megfelelő demonstrációt lehet tartani a Kossuth téren, mert a MeH nem tart rendezvényeket” – mondta Budai Bernadett kormányszóvivő.
A Fidesz az őszödi beszéd egyéves évfordulója kapcsán tartandó jövő keddi rendezvényen azt akarja számba venni, hogy az emberek milyen árat fizettek Gyurcsány Ferenc hazugságai miatt, és ebben a helyzetben mik a Fidesz lehetőségei.
A fővárosi Hajógyári-sziget déli részén található Studio csarnokban szeptember 18-án délután 15 órakor kezdődő rendezvényen előbb Navracsics Tibor parlamenti frakcióvezető mond beszédet, végül Orbán Viktor pártelnök tart helyzetértékelést.

A nemzeti jogvédők elégedetlenek a jogorvoslattal

„A civil áldozatok védelme jól áll, az ügyek mintegy harmadát megszüntették, de még mindig sok ártatlan ember ellen folyik eljárás. Az ítéleteknél pedig enyhülési tendencia tapasztalható, az általános elrettentés időszaka már a múltté” – mondta lapunknak Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd. A Nemzeti Jogvédő Alapítvány (NJA) kuratóriumi ügyvezetője hozzátette: a kártalanítások döcögősen haladnak, mert a rendőrség peren kívüli megállapodásokra kevés hajlandóságot mutat. Az NJA leginkább a rendőri vezetők felelősségrevonásának elmaradásával elégedetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában