Ország-világ

2007.10.19. 17:51

A világra jövetel feltételei

A közelmúltban lezajlott tragédia miatt szigorú feltételeket terveznek az otthonszülés engedélyezéséhez. Szigorúbb szabályozás várható a baba és a mama egészségéért is.

BAMA

Szeptember 15-én kórházba szállítása után meghalt az a kisbaba, akit édesanyja otthonában akart világra hozni, de a szülés közben komplikációk léptek fel. A történtek kapcsán számos szakmai vita bontakozott ki, és újból előtérbe került az a probléma, hogy az otthonszülés ma még féllegális tevékenység Magyarországon. A szülések levezetése nem kórházi körülmények között ugyanis nem tiltott, de megfelelő szabályozás sincs ezzel kapcsolatban. A várandós édesanyáknak joguk van saját gyermekükről és világra hozataláról dönteniük, de a 24. hétnél idősebb magzatokat már a törvény is fokozottan védi.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kolllégium már több ízben is adott ki nyilatkozatot e témakörben. Álláspontjuk szerint elutasítják az otthon szülés gondolatát és gyakorlatát, mert véleményük szerint otthon nem teremthetők meg a biztonságos szüléslevezetés azon szakmai feltételei, amelyek egy kórházban rendelkezésre állnak. Legutóbb kiadott nyilatkozatuk szerint a szülés egy olyan élettani folyamat, amely magában hordozza a legsúlyosabb szövődményeket, akár az élet elvesztésének kockázatát is.

A Szakmai Kollégium szigorú feltételeket állítana az otthonszülés elé. Először is kizárnák az otthonszülés lehetőségét azoknál az anyáknál, akik korábban már császármetszéssel szültek, ikreket várnak, illetve medencefekvéses a magzatuk. Emellett a jelen lévő szülészorvosnak és szülésznőnek minimum tíz éves szakmai tapasztalattal kellene rendelkeznie. A lakásban (vagy ahol a szülést levezetik), megfelelő műszerekkel kellene felkészülni, valamint szükséges lenne egy előzetes ÁNTSZ vizsgálat is avval kapcsolatban, megfelelőek-e a higiéniai körülmények. Mindemellett az is fontos szempont lenne, hogy milyen messze van a szülés helyszíne a legközelebbi kórháztól, és értesíteni kellene a legközelebbi szülészetet is.

Bár a pontos lista még nem ismert, várhatóan az is szerepel majd benne, hogy az anyák csak saját felelősségre szülhessenek nem kórházi körülmények között, és az esetleges komplikációkért akár bíróság előtt is vállalják döntéseiket.

Hazánkban jelenleg évente körülbelül 5 – 600 kismama választja az otthonszülés valamilyen formáját. Ez a szülések körülbelül fél százaléka. Az Egészségügyi Minisztérium várhatóan október végére készíti el az otthonszülések szakmai és finanszírozási kérdéseit tárgyaló jogszabályt, amelyben figyelembe veszik a Szakmai Kollégium által felsoroltakat. A jogszabály kialakításánál a két fő szempont az anya és gyermekének egészsége lesz, valamint az anyának az a joga, hogy szabadon választhassa meg a szülés körülményeit.


Mindig Hollandiával példáloznak

Hollandiában szintén feltételekhez kötött az otthon szülés, jobban mondva ott az a kiindulópont. Mégis mindezek ellenére a nem kózházi körülmények között tervezett szülések 30-40 százaléka végződik a műtőasztalon. Ennek oka, hogy az ottani orvosok már az első komplikáció-gyanús jelre mentőt hívnak, és az anyát a kórházba szállíttatják. Egészséges esetekben a szülést bába vezeti le, és a kismama orvossal nem is találkozik. Más európai országokban az otthonszülések aránya nem haladja meg az egy-két százalékot, Magyarország tehát nincs különösebben lemaradva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában