Ország-világ

2007.10.15. 17:41

ÁSZ: Teljesíthető a jövő évi költségvetés

„Teljesíthető a 2008-as költségvetés, a kiadások és a bevételek kockázatait ugyanis elhárítja a 170 milliárd forintos tartalék” – mondta el Kovács Árpád.

Tóth M.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke hétfőn a parlamentben ismertette a testület véleményét a költségvetési javaslatról, miután azt átadta Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének. Kovács Árpád kiemelte: úgy tűnik, a politika következetes marad a konvergencia program végrehajtásában. A számvevők véleménye szerint tartható a 2,8 százalékos gazdasági növekedés és a 4,1 százalékos hiányprognózis. Ennek ára azonban az, hogy a következő években nem mérséklődnek az adóterhek.

Az ÁSZ mindemellett komoly kockázatot lát abban, ha a bruttó átlagbérek a kormány által tervezett 5,4 százaléknál nagyobb mértékben emelkednek. A szakemberek gondokat látnak az önkormányzati rendszer finanszírozásában is. Az adatok szerint sikerül egyensúlyban tartani a nyugdíj-, illetve az egészségügyi rendszert. Aggasztó viszont, hogy a kórházak eladósodottsága nő, és egyelőre csak ígéret az ellátás színvonalának javulása. Magas kockázatot jelenthet az állami garanciavállalás mellett felvett hitelek miatti esetleges adósságok átvállalása, elsősorban a MÁV és a BKV Zrt-nél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában