Ország-világ

2007.10.21. 05:44

Ellenzéki győzelem várható a lengyel választásokon

Fellélegezhet Európa: ha lehet hinni a mai lengyelországi választások előtti utolsó közvélemény-kutatásoknak, az előrehozott parlamenti voksoláson ellenzéki győzelem várható.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A szakértők figyelmeztetnek: a verseny az utolsó pillanatig nyitott - fotó: AFP
[/caption]Az országot vezető Kaczynski ikrek egyikétől, a kormány élén álló Jaroslawtól így megszabadulhat Brüsszel. Más kérdés, hogy köztársasági elnök testvére, Lech még három évig a helyén maradhat, ami – ígérete szerint is – megnehezíti egy alakuló koalíció munkáját. Márpedig azzal kapcsolatban nem csak Európának, de a lengyel politikai elitnek is vannak tapasztalatai, milyen, amikor Kaczynskiék keményfejűek. Ha csak az elmúlt egy évet nézzük: először Kazimierz Marcinkiewicz kormányfőt utálták ki a szélsőséges pártokkal is felálló koalícióból. Utána az egyik koalíciós partner, az Önvédelem elnöke, Andrzej Lepper miniszterelnök-helyettes következett, majd egyik miniszter a másik után. Mindeközben elérték azt, hogy gyakorlatilag az egész Európai Unió a lengyelek kegyeit kereste – ha mégsem, megvétóztak mindent, az EU-orosz megegyezéstől a készülő alapszerződésig.

Az e heti lisszaboni EU-csúcs ebből a szempontból kivételes volt. Kaczynskiék itt magukhoz képest engedékeny hangot ütöttek meg: keveset kértek, azt el is érték, diadalittasan térhettek vissza – a kampánycsendbe. A kemény hozzáállás sokat veszített népszerűségéből azóta, hogy két éve előbb Lech nyerte meg az elnökválasztást, majd Jaroslaw pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) lett a parlament vezetője ereje. Ma az akkor legyőzött jobb-közép erő, a Polgári Platform (PO) számíthat a legtöbb voksra, minden szakértő figyelmeztet ugyanakkor: a verseny az utolsó pillanatig nyitott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában