Ország-világ

2007.10.10. 13:46

Évente több mint hatezer magyar veszti el a látását

A látás világnapját az ezredforduló óta rendezik meg a világon mindenhol, így hazánkban is. A mindig október második csütörtökjén tartott eseménysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy a kialakuló vakság 80 százaléka megelőzhető, illetve gyógyítható.

D. Á.

A világnap életre hívói kezdeményezték a „Vision 2020”, azaz „Látás 2020” programot is, amelynek célja, hogy 2020-ra megszűnjön a megelőzhető vakság előfordulása. Itthon évente több mint hatezerrel nő a világtalanok száma – hívta fel a lakosság és az egészségügyi kormányzat figyelmét a Magyar Szemorvos-társaság. Ezek az esetek részben kiküszöbölhetőek lennének megfelelő szűrővizsgálattal és kezeléssel.

Az úgynevezett időskori makuladegeneráció például a vakság leggyakoribb oka hazánkban. A betegség lényege az éleslátás helyének – a sárgafoltnak – a korral előrehaladó elfajulása. Ennek okát mindezidáig nem ismerik a szakemberek. A betegségnek két típusa van: a száraz és a nedves forma. Az előbbi a betegek 80–85 százalékát érinti, és bár hatásos kezelése egyelőre nincsen, az esetek nagy százalékban – megfelelő táplálkozással és vitaminokkal – megelőzhetőek lennének. Ebben az esetben a sárga gyümölcsök, valamint zöldségek fogyasztása javasolt.

A nedves forma bár kevesebb embert érint, súlyosabb betegség. Jó hír viszont, hogy már létezik hatásos gyógymód. A szemorvosok szerint a legfontosabb, hogy a beteg időben forduljon orvoshoz. Ha baj van, előbb torz látás keletkezik, majd szürke, végül fekete foltot lát a beteg ott, ahová nézni akar. Ez a látásromlás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a páciens nem tud írni-olvasni, nem látja a buszok számát, nem tud fizetni bevásárláskor. A betegség kezdetét maga a beteg is meg tudja állapítani. Az egyenes vonalak dőlnek, hajlanak: például a fürdőszobacsempe vagy kockás lap egyenes vonalai görbékké válnak vagy megszakadnak. Ilyen panaszoknál azonnal szemészhez kell fordulni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában