Ország-világ

2007.10.16. 17:21

Karácsonyi ajándék lesz a schengeni csatlakozás

December huszadikán éjfélkor szűnhet meg a határforgalom ellenőrzése a schengeni belső határokon, vagyis Szlovákia, Ausztria és Szlovénia felé. Legalábbis ezzel számol a határőrség – mondta el Béndek József, a testület országos parancsnoka az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának kihelyezett ülésén.

BAMA

December 21-étől tehát a belső határokon bárki, bármikor átlépheti a határt, de a személyazonosításra szolgáló okmányt ekkor is magunkkal kell vinnünk. A légi közlekedésben várhatóan március 29-én csatlakozik Magyarország a schengeni övezethez. A határon túli magyarokkal kapcsolatban még várják a döntést, ám szerinte nincs akadálya annak, hogy ugyanolyan könnyen lépjenek át a magyar nemzetiségűek az országhatáron, ahogy eddig történt.

„A rendőrség is készül a schengeni csatlakozásra” – mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány a Rendészeti Biztonsági Szolgálatnál (REBISZ) tartott kihelyezett ülésen. Szeptember 11-én „Schengen-ellenőrök” jártak Magyarországon. Mint az országos rendőrkapitány elmondta, a bizottság elégedett volt a tapasztaltakkal, de úgy ítélték meg, hogy nem elégséges az állomány ismerete a Schengeni Információs Rendszerről. A főkapitány közölte: intézkedett arról, hogy a csatlakozásig folytatódjon az állomány felkészítése és az ellenőrzés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában