Ország-világ

2007.10.16. 20:08

Kínának emészthetetlen a dalai láma és Bush találkozója

A dalai láma és George Bush amerikai elnök találkozója miatt tiltakozásul Kína lemondta a szerdára Berlinbe tervezett, hatoldalú nemzetközi tanácskozást Iránról.

BAMA

A távolkeleti ország technikai okokra hivatkozik távolmaradás miatt. A szerdai tanácskozáson az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagállamai: az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, továbbá Franciaország, Nagy-Britannia és Németország vesznek részt. A tárgyalás az Irán elleni szankciók esetleges szigorításáról szólt volna, amit az elmúlt hetekben elsősorban Washington és Párizs szorgalmazott, Moszkva és Peking viszont határozottan ellenzett.

Vlagyimir Putyin elnök a németországi Wiesbadenben hétfőn egyértelműsítette az üggyel kapcsolatos orosz álláspontot. Kiemelte, hogy az atomválság megoldása érdekében leginkább türelmes tárgyalásokra, nem pedig a szankciók szigorítására van szükség. Berlini külügyi források is azt gyanítják, a kínai külügyminisztérium távolmaradást magyarázó döntése mögött valójában a tibeti vallási vezető és az amerikai elnök találkozója miatti tiltakozás áll. A találkozó lemondása már csak azért sem okozott különösebb meglepetést Berlinben, hiszen Kína hasonlóan erőteljesen tiltakozott a dalai láma előző hónapi németországi látogatása, illetve a tibeti vallási vezető és Angela Merkel kancellár találkozója miatt. A tiltakozás mellett Peking lemondott egy arra a napra előirányzott, német-kínai kormányközi tanácskozást is, amelyet korábban, immár hagyományosan minden évben megrendeztek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában