Ország-világ

2007.10.10. 06:19

Koppenhága: hétköznapi hangulatok

A dánok fővárosában a kis Hableány még a királyi rezidenciánál is nagyobb érdeklődésnek örvend.

Wlcsek Anna

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Érdemes a Nyhavn, a kikötői sétány felé kell venni az irányt - fotó: Wlcsek Anna
[/caption]Koppenhága az igazán élhető európai fővárosok közé tartozik. A kevésbé gyakorlott turista számára is néhány óra alatt megnyugtatóan kiismerhető város, ahol a helyiek modern, lendületes, és barátságos világban élhetik mindennapjaikat. A város talán egyetlen hátránya, hogy reggelente az előző éjszaka vidám duhajkodásainak majd minden szennye az utcákon hever, amelyet aztán csak délutánra takarítanak össze. A dán életszínvonal jóval a magyar átlag fölött van, ez természetesen az árak tekintetében is érzékelhető. A fővárosra ez különösen igaz. Amíg vidéken az élelmiszerárak körülbelül harminc százalékkal magasabbak a hazaiaknál, addig Koppenhágában ötven, de akár százötven százalékkal is többe kerülhet egy egyszerű ebéd. A butikokban, vagy egyéb üzletekben azonban a szemfüles vásárló gyakran jobb áron talál értékes darabokat egy-egy ruhából, vagy éppen vázából, mint otthon. Koppenhágába (vagy ahogy a helyiek nevezik Kőpenhaan) mégsem csak a kellemes délutáni vásárolgatás miatt érdemes ellátogatni.

A Dániában élő magyarok szerint e népség végtelenül barátságos és nyílt természetű, könnyű velük kapcsolatot teremteni. Erről az első Koppenhágában eltöltött este után mi is megbizonyosodtunk. Bár az éjszakai élet szempontjából a dánoknál a szombat a fő nap, a bárok, éttermek és táncos helyek már péntek este zsúfolásig megtelnek a legkülönbözőbb korú szórakozni vágyókkal. Egy-két korsó sör legurítása után pedig már a nyelvi akadályok is sokkal könnyebben áthidalhatók: kézzel-lábbal akkor is megértetik magukat bárkivel, ha az illető angolul sem beszél. Koppenhága a nyugalom városa is: általános tapasztalatunk, hogy itt nincs tolakodás, grimaszolás a sorban, türelmetlen dudálás a forgalomban. Az emberek békések és mosolygósak.

A lányok-asszonyok magas sarkúban és miniszoknyában is magabiztosan bicikliznek, kosarukban hatalmas csokor virágokkal, esetleg egy-két kisgyerekkel. A dánok egyik legfontosabb közlekedési eszköze ugyanis a kerékpár. A város több pontján is van megbízható kölcsönző, ahol húsz koronáért kiváló kétkerekű bérelhető. A bicikli azért a legpraktikusabb közlekedési eszköz Koppenhágában, mert a tömegközlekedési hálózat nem túl fejlett. A széles, biztonságos és lámpákkal ellátott kerékpárutak azonban az egész várost behálózzák. Mivel a város sem nagy, két keréken percek alatt végig lehet suhanni a nagyobb bulvárokon, akár a belvárosi sétálóutcától a Churcill-parkig.

A központban található Stroget a világ leghosszabb bevásárlóutcája: az üzletekbe való betérés nélkül is minimum fél óra, amíg az ember végigsétál rajta. A tömeg nagy de elviselhető, helyenként pedig utcai komédiások szórakoztatják a közönséget pár koronáért. A kirakatok után mindenképpen a Nyhavn, a kikötői sétány felé kell venni az irányt. A színes házak előtt horgonyzó hajók képe minden képeslapról visszaköszön, élőben azonban érezni lehet a frissen sült halételek és a tenger illatát. Innen indulnak a városnéző hajóutak is. A kikötői sétány elejétől egyenesen tovább haladva tíz perces sétára van Skandinávia legnagyobb központi temploma, a Frederiks Kirke, azaz a Márványtemlom. Az 1770-ben elkezdett építkezés költségei olyan magasak voltak, hogy csak 1894-ben tudták befejezni. A templommal szemben déli tizenkettőkor látható az őrségváltás a Királyi Rezidenciánál, ahol felvont zászló jelzi, ha a királynő otthon van.

Tovább sétálva néhány utcányira található a Churcill-park: előbb a híres Gefion-szökőkút, majd a park végében a Kis Hableány áll a fényképezőgépek kereszttüzében. Koppenhágában egyébként inkább az emberekre és a város hangulatára érdemes több időt szánni, a múzeum-kínálat ugyanis nem túl meggyőző. Vannak ugyan kiállítások szép számmal, de egyik sem nyújt olyan kihagyhatatlan kulturális élményt, amely ne lenne felcserélhető egy kiadósabb belvárosi sétára.

Az árak nem pénztárcakímélőek

1 korsó sör: 50 DKK* Tejeskávé: 36 DKK Belépő a királyi rezidenciánál: 45 DKK 1 liter benzin: 9,5–10 DKK Pékáru, hot-dog: 10–20 DKK Főétel étteremben: 100 DKK-tól *1 DKK (dán korona) kb. 34 forint

Wlcsek Anna Az árak nem pénztárcakímélőek 1 korsó sör: 50 DKK*

Tejeskávé: 36 DKK

Belépő a királyi rezidenciánál: 45 DKK

1 liter benzin: 9,5–10 DKK

Pékáru, hot-dog: 10–20 DKK

Főétel étteremben: 100 DKK-tól

*1 DKK (dán korona) kb. 34 forint Érdemes a Nyhavn, a kikötői sétány felé kell venni az irányt - fotó: Wlcsek Anna -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában