Ország-világ

2007.10.13. 15:58

Kutyájának is szobrot állítanának Putyin hívei

Többezer fiatal az utcákon éltette Vlagyimir Putyin orosz elnököt 55. születésnapján

Csák Elemér

Kedvenc kutyája lekörözte az orosz elnököt: a fekete labrador várhatóan hamarabb kap köztéri szobrot, mint gazdája. Rendhagyó ajándékról van szó, amit Szentpétervár egyik kerületének lakói szavaztak meg Vlagyimir Putyinnak 55. születésnapja alkalmából.

A kezdeményezés nem volt teljesen önzetlen: a lakók azt a játszóteret szeretnék megmenteni az ingatlanbefektetők buldózereitől, amelyet éveken át építgettek-szépítgettek gyermekeiknek. A kutya mellett a parkban 55 frissen ültetett nyírfa is emlékeztet a szeretett államfő jubileumára.

Putyin maga egy hete a Kremlben rendezte meg a születésnapi partit. A fogadásban az volt a sajátos, hogy arra – mint a hadsereg főparancsnoka – szinte kizárólag a fegyveres erők és a titkosszolgálatok parancsnokait hívta meg. Ez a megoldás alaposan keresztülhúzta a volt szovjetköztársaságok vezetőinek tervét: ők arra készültek, hogy Dusanbéban, a Független Államok Közösségének előző heti csúcstalálkozóján köszöntik rangidős kollégájukat. Az elnökök nem csak jókívánságokkal kedveskedtek volna, annak ellenére, hogy tudták: Vlagyimir Putyin neki szóló minden ajándékot múzeumoknak továbbít. Az ünnepelt azonban hazarepült, s Moldova államfője hazavihette a pezsgővel teli emberméretű üveget.

Nem tudni, mennyire élvezi a népszerűséget Oroszország hamarosan leköszönő elnöke, mindenesetre a születésnap ismét megmutatta, hogy Putyin támogatottsága szinte példátlan. Egy minapi közvéleménykutatás szerint a lakosság 91 százaléka energikus, kezdeményező vezetőnek tartja, 88 százalék alkalmasságát emeli ki, s az emberek több mint háromnegyede véli úgy, hogy az elnök korszerű vezető, aki az ország javát akarja. Ebben a megvilágításban aztán az sem tűnik túlzásnak, hogy egy szibériai szerzőpáros színdarabot írt Vlagyimir Putyinról. A mű címe Az elnök vakációja, mondanivalója pedig mi is lenne más, mint az, hogy az ország első számú vezetője a legemberségesebb ember.

A születésnap alkalmából az Izvesztyija felidézte, hogy a „prezigyent” az elmúlt esztendőkben miként ünnepelt. Tavaly teljesen eltűnt a nyilvánosság elől, két éve viszont a Közép-ázsiai Államok Szervezetének vezetőivel koccintott, majd még aznap este Pétervárott Gerhart Schröder leköszönő német kancellárral. 2004 októberében – nem sokkal a „narancsos” forradalom kitörése előtt  – ukrán vezetők adták nála egymásnak a kilincset a szülinapon, egy évvel korábban azonban igazi parti volt, jeles személyiségek, barátok és családtagok körében, egy sétahajó fedélzetén. Az 50. kerek évfordulón a FÁK vezetői köszöntöttek. Ám hiába rendezték a házigazdák az ünnepi vacsorát egy híres moldovai borpincében, Putyin elsőként lépett le, hogy még aznap éjjel kormánya tagjaival is találkozhasson.

Hogyan ünnepli majd Putyin jövőre 56. születésnapját? Nos, ennél a kérdésnél sokkal izgalmasabb, hogy milyen poszton, s milyen minőségben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában