Ország-világ

2007.10.18. 13:16

Lecsengett a Gárda, ismét nőtt a Fidesz előnye

Újra nőni látszik a különbség a két nagypárt népszerűségében, derül ki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet októberi felméréséből

Maros

Újra nőni látszik a különbség a két nagypárt népszerűségében, derül ki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet októberi felméréséből. Az MSZP a teljes választókorú népesség 21 százalékának bizalmát élvezi, míg a Fidesz 41 százalékra számíthatna. A különbség így a szeptemberi csökkenés után újra a márciusi 43-21-es rekord felé közelít.

Az ellenzéki párt múlthavi visszaesése, s a MSZP erősödése nagy valószínűség szerint a Magyar Gárda megalakulásával is összeköthető. A Fidesztől elriasztotta a mérsékelt jobboldali szavazókat, míg a szocialistákat mozgósította. Októberre azonban a médiafigyelem elenyészett, így a szavazók is visszarendeződtek.

Egyedül a Gárda megalakulásánál bábáskodó Jobbik profitált hosszabb távon is a szervezetből: korábbi félszázalékos támogatottságú radikális erő immár kimutatható bázist tudhat maga mögött. A kormányoldal mélyrepülésének másik oka az egyre romló közhangulatnak. A Medián felméréseinek történetében rekordmagasságra, 75 százalékra emelkedett azok aránya, akik úgy vélik, az országban „rossz irányba mennek a dolgok”. Az emberek 61 százaléka valószínűsíti az ország gazdasági helyzetének romlását, pedig 63 százalék saját háztartásáét. Ez utóbbi vélhetőleg a beharangozott jelentősebb élelmiszer-áremelésekkel függ össze, ugyanis az emberek egynegyede ezt nevezte meg a legfontosabbként a közelmúlt közéleti témái közül.

Alaposan megtépázta a szocialista párt tisztaságát a szeptemberben kipattant Zuschlag-ügy. Az MSZP korrupciós indexe –100-as skála, ami kifejezi, mennyire jellemzőek a pártokra a „tisztázatlan pénzügyeket” – 73-ról 77-re nőtt, míg a Fideszé 63-ról 58-ra csökkent. Mindezek tükrében nem meglepő, hogy eddigi mélypontjára esett az MSZP szavazók harci morálja, jelenleg csak 50 százalék hiszi, hogy pártja megnyerne egy közeljövőben tartott választást, míg a fideszesek kilenctizede biztos a győzelemben.

A politikusok népszerűségi listáját továbbra is Sólyom László vezeti Dávid Ibolya MDF elnök és Szili Katalin házelnök előtt. A köztársasági elnök jelentős, hatpontos népszerűség-növekedést könyvelhetett el az elmúlt negyedévben. Ez nagyban köszönhető annak, hogy a szocialista táborban 32-ről 42 százalékra nőtt az államfő elfogadottsága.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában