Ország-világ

2007.10.26. 06:15

Mentőöv lehet a bioetanol

Állami támogatást sürgetnek a benzint és a gázolajat kiváltó bioetanol támogatói. Érvelésük szerint lökést adna a magyar mezőgazdaságnak a bioüzemanyag-gyártás. Az ellenzők viszont attól tartanak, hogy túlzottan sok alapanyagot szívna el a piacról, ami megdobná az élelmiszerárakat.

Tóth Marcella

A bioüzemanyagok térnyerése miatt egyre élesednek a viták a támogatók és az ellenzők között. Az egyik legfőbb érv a bioetanol mellett, hogy a használatával csökkenthető a szén-dioxid kibocsátás. A szén-dioxid pedig a legfőbb üvegházhatást okozó gáz. A szén-dioxid koncentrációja pedig lényegesen megnövekedett az utóbbi időben, s a fő felelős ezért a szállítás, illetve a közlekedés. Ezért ezeken a területen kellene csökkenteni elsősorban a károsanyag-kibocsátást. Az Európai Unió 2020-ig húsz-harminc százalékkal csökkentené a szén-dioxid kibocsátást, amihez tíz százalékra növelné a bioüzemanyagok arányát – hangoztatta egy tegnapi konferencián Zsemberi László, a Magyar Bioetanol Szövetség (MBSZ) elnöke.

A bioetanol gyártásának alapanyaga általában a cukorrépa, a cukornád, a kukorica, a búza, a burgonya, valamint a cirok. Magyarországon leginkább a kukoricának lenne létjogosultsága. Már csak azért is, mert az ország az Európai Unió egyik legjelentősebb kukoricatermelője. A Magyarországon megtermelt kukoricának – aszály- és egyáb kármentes évet tekintve – csupán a felét hasznosítja az élelmiszer- és a takarmány-feldolgozó ipar. Így a magyar mezőgazdaság, ha fejlesztések (például öntözés) révén képes lenne egyenletesen évi nyolc tonnát termelni, abból átlagban négymillió lenne a felesleg. A fel nem használt kukoricát eddig felszívta az Európai Unió intervenciós rendszere. Az intervenció mennyiségét azonban fokozatosan csökkenti az unió, a 2009/2010-es gazdasági évben pedig nullára fogy a keret.

Az előállított bioetanolból háromféle üzemanyagot lehet készíteni jelenleg: az E85-öt, amely benzinmotorokhoz való. Ez nyolcvanöt százalékban bioetanol, tizenöt százalékban pedig benzin. Az E85-öt csak speciálisan erre az üzemanyagra tervezett autókba lehet tankolni, amelyek hagyományos benzinnel is meghajthatóak. A másik, az E95 a dízelmotorokhoz való, s kilencvenöt százalék bioetanolból, öt százalék adalékanyagból áll. Az ilyet használó járművekbe, általában buszokba, azonban nem lehet hagyományos gázolajat tölteni. A harmadik verzió a tiszta bioetanol, amely a hibrid járművekbe tölthető.
 
A nemzetközi példák alapján a MBSZ szerint nemcsak a bioetanol-gyártást, hanem a felhasználást is támogatni kellene az államnak például regisztrációs adókedvezmény formájában. Ma még keveseknek van olyan autójuk Magyarországon, amely alkalmas lenne a bioüzemanyag használatra. Nem úgy mint Svédországban, ahol a 2007-ben eladott új gépjárművek nagyjából tizenkét százaléka volt ilyen típusú, s a bioetanolos benzinkutak száma eléri a kilencszázat. Nálunk jelenleg összesen négy helyen (Budapesten, Győrött, Bábolnán és Kecskeméten) tankolhatnak E85-öt az autósok.

Érvek és ellenérvek:

Mellette: – Hozzájárul a globális felmelegedés mérsékléséhez – Csökkenti a szén-dioxid kibocsátást – Stabil piaci viszonyokat teremt a hazai kukoricatermelőknek – Csökkenti az energiafüggőséget Ellene: Az olajcégek szerint: – Veszélyezteti az ellátás biztonságot – Rosszabb az energia- és szén-dioxid mérlege, mint a hagyományos üzemanyagoké Élelmiszeripari cégek szerint: – Növeli az élelmiszerárakat Környezetvédők szerint: – Veszélyezteti a biológiai sokféleséget – Erdőpusztítás, erdőirtás

– Hozzájárul a globális felmelegedés mérsékléséhez

– Csökkenti a szén-dioxid kibocsátást

– Stabil piaci viszonyokat teremt a hazai kukoricatermelőknek

– Csökkenti az energiafüggőséget

Ellene:

Az olajcégek szerint:

– Veszélyezteti az ellátás biztonságot

– Rosszabb az energia- és szén-dioxid mérlege, mint a hagyományos üzemanyagoké

Élelmiszeripari cégek szerint:

– Növeli az élelmiszerárakat

Környezetvédők szerint:

– Veszélyezteti a biológiai sokféleséget

– Erdőpusztítás, erdőirtás -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában