2007.10.13. 16:18
Nem minden light, ami annak látszik
Az áruházak polcain sorakozó termékeken gyakran szerepel a light felirat, de korántsem biztos, hogy az mindig azt jelenti, amire vásárló számít.
A diétás, vagy light termékeket a vásárlók általában két ok miatt választják: vagy mert cukorbetegségük miatt rá vannak kényszerülve, vagy mert így próbálják megtartani, esetleg elérni az ideális illetve áhított testalkatot. A jól csengő feliratok mögött azonban nem mindig olyan összetétel rejlik, amilyenre a vevőnek valóban szüksége lenne.
„Az legfontosabb szempont, amelyet figyelembe kell venni az, hogy a termék cukor- vagy zsírszegénységére, esetleg mindkettőre vonatkozik-e a light felirat” – mondja Fekete Krisztina dietetikus. „Egyes termékeknél nyilvánvaló, hogy cukorból illetve zsírból tartalmaz-e kevesebbet. Ilyenek például a gyümölcslevek, ahol értelemszerűen az a light, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot. De például a gyümölcsjoghurtoknál már nem mindegy, hogy zsírszegény tejből készült-e, vagy csak kevesebb cukor van benne, esetleg mindkettő igaz. Emellett a light jelző mindig viszonyítás kérdése, nem mindegy, mihez képest csökkentett a termék valamelyik összetevője. A diétás csokik például édesítőszerrel készülnek, de energiatartalmuk vetekszik a normál csokoládékéval: tíz dekagrammjuk akár 350–400 kalóriát is tartalmazhat.”
A light jelző gyakran csak figyelemfelkeltés – hangsúlyozza a szakember –, ezért a tudatos vásárlónak tisztában kell lennie azzal is, hogy a szervezetének mire van szüksége. Minek a mennyiségi bevitelét szeretné csökkenteni a táplálkozásában. Emellett sokan hajlamosak arra, hogy miközben light termékeket vásárolnak, más élelmiszerekben a magas cukortartalmú változatokat választják. (A diétás üdítők és tömény torták esete.)
Fekete Krisztina azt is kiemelte, hogy az édesítőszereket, mint adalékanyagokat folyamatosan ellenőrzik, de fogyasztásukat mégsem kell túlzásba vinni. A csomagolásokon feltüntetett napi mennyiségi javaslatokat mindig figyelembe kell venni, és lehetőleg a mesterséges adalékok helyett természetes alapanyagokat fogyasztani.
„A csökkentett energiabevitelt nem csak mesterséges édesítőszerek használatával lehet elérni” – mondja Fekete Krisztina. „Azt ajánlom, cukor helyett próbálkozzanak meg bizonyos ételeket, italokat natúr formában, édesítés nélkül fogyasztani. Ilyen például a kávé vagy a tea, melyek természetes íze is kiváló. A plusz cukrozás csak rosszul berögzült szokás. Aki mégis édes ízre vágyik, cukor helyett a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó mézet válassza. Vásárláskor pedig mérjék össze az egyes light termékek összetételét és energiatartalmát, mert érdekes felfedezéseket lehet tenni két különböző joghurt vagy üdítő összehasonlításakor.”