Ország-világ

2007.10.03. 16:15

Ötven éve nyitotta meg az űrkorszakot a Szputnyik

Derült égből villámcsapásként érte őket a bejelentés: egy orosz rakéta egy műholdat, a Szputnyikot állított Föld körüli pályára

BAMA

Ötven évvel ezelőtt, 1957 október negyedikén, orosz geofizikusok vendégségbe hívták amerikai kollégáikat a washingtoni szovjet nagykövetségre. Az amerikai kutatók ekkor már elhatározták, hogy megkísérlik az űrből megmérni a Föld mágneses mezejét, amit egy műholddal akartak véghezvinni. Tudták, hogy orosz kollégáik is hasonlóra készülnek és arra számítottak, talán néhány részletet is megtudnak a terveikről.

Derült égből villámcsapásként érte őket a bejelentés: egy orosz rakéta egy műholdat, a Szputnyikot állított Föld körüli pályára. Azt ugyan az oroszok is elismerték, hogy a 83 kilós alumíniumgömb csak egy helyzetjelzőt és egy hőmérőt szállít, ám maga a tény, hogy egy ember készítette eszköz elérte a légkör legkülső határát és többször megkerülte bolygónkat, sokkolta az amerikaiakat. Eisenhower elnök addig nem is kommentálta az oroszok bejelentését, amíg az amerikai csillagászok is meg nem erősítették a tényt.

Pedig a Szputnyik szükségmegoldás volt, mivel az eredetileg tervezett szonda nem készült el határidőre, a hírszerzési információik szerint viszont az amerikaiak közel álltak a saját műholdjuk kifejlesztéséhez. Csakhogy egészen 1958-ig nem sikerült rábírniuk Vanguard-rakétáikat, hogy felemelkedjen a talajról. Az oroszok hasonló problémákkal küzdöttek: az akkor még csak félkész Bajkonurban a Szputnyikot megelőző nyolc fellővésből hét nem járt sikerrel, sőt a hordozórakéta nem egyszer fel is robbant. A Szputnyik fellövésének sikerével az oroszok ezért nem is számoltak komolyan, ezért csak egy egyszerűsített verziót küldtek az űrbe és azt is titokban tartották, míg az első sípoló hang el nem érte a Föld légkörét.

Az eredmény az orosz fejlesztők legvadabb álmait is felülmúlta. A Szputnyik hangját minden rádióamatőr befoghatta, a Szovjetunió 1956-ban alaposan megtépázott presztízse hallatlan mértékben megnőtt, nagykövetüket az ENSZ-közgyűlésében vastaps fogadta. Míg a világ nagy részén az emberek képzeletét felgyújtotta a Szputnyik 92 napos keringése, Amerikában az emberek valóságos pánikba estek a műhold minden egyes átrepülésekor, mivel az amerikai bulvársajtó azzal riogatta őket, hogy a szovjetek esetleg atomtöltetet rejtettek testébe.

Mire a Szputnyik 1958 január negyedikén elégett az atmoszférában, az Egyesült Államok elnökének asztalán mér ott volt a tervezet az amerikai űrügynökség, a NASA létrehozásáról. Ezzel kezdetét vette az űrverseny, amelynek eredményeképpen 12 évvel később Armstrong és Aldrin már a Hold porába szúrhatták az Egyesült Államok zászlaját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában