Ország-világ

2007.10.30. 05:47

Szigorodik a gázártámogatás

Jövőre már nem évi háromezer, hanem csak kétezer köbméterig támogatná az állam a rászorulók gázfogyasztását. A nagycsaládosok négyezer köbméterig kapnak kompenzációt – közölte a szociális tárca szakállamtitkára.

Tóth Marcella

Várhatóan szigorodik a gázár-támogatási rendszer januártól. Jövőre ugyanis már nem évi háromezer, hanem csak kétezer köbméterig támogatja majd a rászorulók gázfogyasztását az állam. A három- vagy többgyermekes nagycsaládosok évi négyezer köbméterig igényelhetnének árkiegészítést, szemben a mostani ötezer köbméterrel. A támogatás csak addig jár, amíg a rászoruló háztartás éves fogyasztása nem éri el a meghatározott plafonértéket. A fölött már a piaci árat kell megfizetniük a családoknak. Forgó Györgyné, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára éppen a nagycsaládosok húszéves születésnapi rendezvényén beszélt erről vasárnap újságírók előtt. A módosítás részleteiről ma tájékoztat a kormány – tudtuk meg Daróczi Dávid kormányszóvivőtől.

Azt még nem lehet tudni, hogy jövőre mennyivel emelkednek a gázárak. Korábban érdeklődésünkre Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy nyolc-tíz százalékos fogyasztói gázáremelés lehet indokolt januártól. Forgó Györgyné a hétvégi ünnepségen elmondta azt is, hogy számításaik szerint ugyanaz a több mint kétmillió család kaphat támogatást jövőre is, mint idén, mivel a rászorulók zöme ugyanis a most megállapított, alacsonyabb értéknél is kevesebbet fogyasztott. Nem egészen így látja a kérdést a nagycsaládosok érdekeit képviselő civil szervezet.

„A gázzal fűtő nagycsaládosok fele nagyon rosszul jár, ha jövőre csak négyezer köbméter éves fogyasztásig jár a támogatás” – mondta el érdeklődésünkre Morvayné Bajai Zsuzsanna, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnökhelyettese. Ez azt jelenti, hogy sokan az őszi időszakban – beleértve a karácsonyt is – nem tudnak majd fűteni. A NOE belső felmérése szerint minden hatodik nagycsalád évi ötezer köbméter felett fogyaszt. A kérdőívet visszaküldő tagjaik negyven százaléka pedig évi négy-ötezer köbméter közötti mennyiségű gázt használ.

A nagycsaládosok azt is kifogásolják, hogy az állam csak a gázzal, illetve távhővel fűtő családokat támogatja – hangoztatta korábbi ellenvetéseiket Morvayné. Pedig az utóbbi időben a fának, a szénnek, a fűtőolajnak, s a palackos gáznak is jelentősen emelkedett a világpiaci ára és az igen szegény családok tömegei éppen ezeket az energiaforrásokat használják. Az átlagosnál több gyermeket nevelő, illetve nagyobb létszámú háztartások száma elenyésző, az egy főre jutó energiafelhasználásuk sokkal kisebb másokénál, ugyanakkor elkerülhetetlenül nagyobb összfogyasztásuk támogatása csak jelentéktelen terhet róna a költségvetésre – hangsúlyozza Morvayné Bajai Zsuzsanna.

Jelenleg az a háztartás kaphat gázár-, illetve távhőfogyasztási támogatást, amely egy fogyasztási egységre eső jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum három és félszeresét, azaz 94955 forintot. A legnagyobb támogatást azok a családok kapják, ahol az egy főre eső jövdelem nem éri el a nyugdíjminimum kétszeresét, azaz 54260 forintot.
Lapértesülések szerint ez a szabályozás is változhat. A két legalacsonyabb jövedelmi kategóriába tartozók számára nem csökken a támogatás mértéke jövőre sem. Ugyanis ezeknek a családoknak a gázáremelés arányában növelik a kompenzációt is. A 67 és 94 ezer forint közötti jövedelemmel rendelkezők esetében azonban a gázár inflációval arányos jövő évi emelését már nem kompenzálják. Továbbra sem számíthatnak támogatásra a 94 ezer forintnál többet keresők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában