Ország-világ

2007.10.22. 05:27

Szilikonvízió Mátyás király udvaráról

„Jöjj el újra, édes szerelem” – a dallam körbeöleli a szobrokat, megadva a kiállítás hangulatát.

Rados Virág

John Dowland, a reneszánsz zeneszerző, lant- és énekművész művét egykor Európa-szerte dúdolhatták a királyi és fejedelmi udvarokban, ahol az előadó megfordult. Most Budapesten, egy Váci utcai galériában teremt meghitt hangulatot, Andrejszki Judit csembalóművész és a viola da gambán, (térdhegedűn) muzsikáló Demjén András jóvoltából. Körülöttük az első komoly magyarországi panoptikum látható. Szilikonból újjászületett Leonardo da Vincivel, aki festékes ruházatban, elmélyülten dolgozik a méltóságteljes úrhölgy modellje portréján. Írópulpitusra görnyedő szerzetessel, aki gyertyafény mellett éppen a díszes Corvinák egyik kötetének lapján munkálkodik. Feladata a pontos és díszes írás. Vitéz János esztergomi érsek egy építőművészt fogad megtekintendő a terveit. A főpap nemcsak nagy hatalom és sok pénz birtokosa, hanem a magyar humanista műveltség terjesztője, a reneszánsz kultúra értő mecénása.

A bábuseregletből nem maradhat ki Janus Pannonius, arcán az ihletett költő kifejezésével. A főhelyen persze Mátyás király trónol az ebédlőasztalnál, nápolyi Beatrix királyné-feleségével és vendégével, a vatikáni követtel a két oldalán. Utóbbi mellett Bakócz Tamás falatozik. Van felszolgáló, inas, udvari bolond és az erkélyről kihajoló hölgynek lanttal udvarló trubadúr. A panoptikum ötletgazdája Megyeri János díszlet- és jelmeztervező; ő maga formálta meg az ember nagyságú szobrokat. Valamennyi kohű ruhában fogadja a látogatót, némelyiküknek valóságos személy kölcsönözte arcvonásait. A Mátyás udvarába igyekvő szerzetes csuhájában például Szipál Márton fotóművészre ismerhet a szemlélő, a törökverő hadvezér, Kinizsi Pál figurája az artista Rippel Ferenc láncinges másolata. És ott van Szolnoki Péter, a Bon-bon együttes énekesének szilikon másolata, a kompozícióban a kortól nem idegen módon egyszerre két furulyán játszik. Litkei József történész doktorandusz a jelenetekhez írt szövegei színesen magyarázzák a látványt. A viaszvízió Mátyás király udvaráról a 2008-as Reneszánsz Év alkalmából látható mint állandó kiállítás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában