Ország-világ

2007.10.02. 18:48

Tisztulási akció minden fronton

Feloszlatja az MSZP a kiskunhalasi alapszervezetét: a vezetők a nyilvánosság erejében látják a megtisztulás esélyét.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Katus Ferencet a kihallgatásról már nem engedték haza
[/caption]Őrizetbe vette az ügyészség kedden Katus Ferencet, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójából nemrég kizárt képviselőt. Délelőtt kihallgatásra idézték be a kecskeméti ügyészségre, majd közölték vele, hogy 72 órára őrizetbe veszik. Katus előzetes letartóztatását kezdeményezi a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. A megyei politikust Zuschlag Jánoshoz hasonlóan és vele együtt bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítják. Katus több, az ügyészség szerint a csalásokhoz használt alapítványtól vett át a nyomozás szerint milliós összegeket.

Kedden az MSZP kiskunhalasi és Bács-Kiskun megyei szervezetét is elérték a Zuschlag-ügy hullámai. A párt elnöksége kezdeményezi az etikai bizottságnál, hogy oszlassa fel a városi alapszervezetet – közölte Nyakó István pártszóvivő. A politikus hozzátette: amennyiben a bizottság feloszlatja a helyi szervezetet, úgy a szocialisták megyei vezetői is lemondanak posztjukról (ezzel Zuschlag János ügyvezető elnök is elmozdítható lenne). A lemondásban eddig egyedül az ügy első számú érintettjei, Zuschlag János és a gyanú szerint az uniós pénzek lefölözési módszerét videófelvételen taglaló Weiszenberger László nem jeleskedtek: a két politikus nem távozott a kiskunhalasi képviselőtestületből, visszahívásukra pedig nincs törvényi lehetőség.
 
Úgy tűnik, Gyurcsány Ferenchez hasonlóan – mint ismert, a kormányfő hétfőn hét pontos „tisztasági csomagot” hirdetett a korrupció ellen az átláthatóság és összeférhetetlenség jegyében, melyet tegnap Sólyom László köztársasági elnökkel is ismertetett – Bajnai Gordon szintén a nyilvánosság erejében látja a megtisztulás esélyét. Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter minden vitatott pályázatot, így a Weiszenberger Lászlóhoz köthető eljárásokat is megismerhetővé tenné. „Nincs ellenemre, sőt kívánatosnak tartom” – válaszolta a tárcavezető tegnap az ezt firtató újságírói kérdésre. Ami az átláthatóságot illeti: Gyurcsány Ferenc egyelőre adós a Zuschlag-ügyben tett tanúvallomása nyilvánosságra hozatalával.

Daróczi Dávid kormányszóvivő a miniszterelnök hallgatását azzal magyarázta, hogy az igazság kiderítése fontosabb a pártok érdekeinél: így a kormányfő csak akkor hozzá nyilvánosságra vallomását, ha az már szerinte nem veszélyezteti az ügyészségi munkát.
Időközben a nemzetbiztonsági hivatal egy névtelenséget kérő illetékese részben megerősítette azt a lapinformációt, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) is felfigyelt a Zuschlag-féle ügyletekre. Az uniós források nagysága indokolja az ellenőrzést, melyet az NBH meg is tesz – mondta.

Cáfolja Szilvásy, hogy fenyegetett volna

Cáfolja Szilvásy György, hogy megfenyegette volna Topolánszky Ákost – ezt maga a titokminiszter közölte a távirati irodával. A volt helyettes államtitkár ugyanis a Magyar Nemzetnek azt mondta: Szilvásy hivatali telefonjáról hívva őt azt követelte, hogy vonja vissza azon kijelentéseit, melyeket róla és kollégáiról tett a sporttárcánál töltött idejükről. Topolánszky szerint Szilvásy azzal fenyegette, hogy olyan közleményt jelentet meg, melyben Topolánszkyt közpénzek alapítványon keresztüli megszerzésével vádol majd. Szilvásy György úgy reagált: feljelentést tett volna, nem pedig közleményt adott volna ki, ha tudomása lett volna közpénzekkel való visszaélésről.

Tibay Gábor Cáfolja Szilvásy, hogy fenyegetett volna Cáfolja Szilvásy György, hogy megfenyegette volna Topolánszky Ákost – ezt maga a titokminiszter közölte a távirati irodával. A volt helyettes államtitkár ugyanis a Magyar Nemzetnek azt mondta: Szilvásy hivatali telefonjáról hívva őt azt követelte, hogy vonja vissza azon kijelentéseit, melyeket róla és kollégáiról tett a sporttárcánál töltött idejükről. Topolánszky szerint Szilvásy azzal fenyegette, hogy olyan közleményt jelentet meg, melyben Topolánszkyt közpénzek alapítványon keresztüli megszerzésével vádol majd. Szilvásy György úgy reagált: feljelentést tett volna, nem pedig közleményt adott volna ki, ha tudomása lett volna közpénzekkel való visszaélésről. Katus Ferencet a kihallgatásról már nem engedték haza -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában