Ország-világ

2007.11.22. 19:05

A főpolgármester ellenzi a futóversenyek kitiltását

Demszky Gábor nem ért egyet a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottság szerdai döntésével, amely szerint egyetlen budapesti futóverseny sem kapna közterület-használati engedélyt 2008-ban.

É. S.

A főpolgármester ezért arra kéri a testületet, hogy tárgyalja újra a kérdést. Ha a bizottság ezt követően is a tiltást támogatja, Demszky Gábor felfüggeszti a bizottság határozatát, és az ügyben a döntést a közgyűlés jogkörébe utalja.

A főpolgármester szerint a többnyire hétvégén tartott versenyek valóban nehezítik a közlekedést, de az okozott kellemetlenségek elhanyagolhatók ahhoz képest, hogy a rendezvényeknek milyen jelentős szerepük van a város életében. A versenyek csak időlegesen korlátozzák a forgalmat, éppen ezért a hatályos közgyűlési rendelet évente tíz alkalomban maximalizálja a számukat, idén kilencet tartottak meg. A szervezőknek biztosítaniuk kell, hogy a szintidőt nem teljesítő, a mezőnytől lemaradó futókat busz szedje össze, hogy ne zavarják a forgalmat indokolatlanul.

A Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya szerint a maratonra és a félmaratonra 2007 szeptemberében 53 országból több mint 2.700  külföldi amatőr futó nevezett; a két esemény összesen 21.000 vendégéjszakát jelent a főváros turizmusa számára. A Budapestre érkező futó célturisták több mint 600 millió forintot költöttek idén. A versenyek pedig igen jelentős reklámot jelentettek a fővárosnak. A Fővárosi Önkormányzat városfejlesztési és városüzemeltetési bizottsága, a fideszes és a szocialista városatyák egyaránt szerdán arra hivatkozva nem járult hozzá a jövő évi utcai futóversenyek közterület-használati engedélyéhez, hogy azok túl nagy gondot okoznak a főváros közlekedése számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában