Ország-világ

2007.11.21. 05:27

Bécsben már szól a csengettyű

Bécsben hivatalosan is megkezdődtek a karácsonyi előkészületek. A Városháza-téren felállított óriási karácsonyfa ezernyi fényben tündököl, a belvárost forralt bor és sült gesztenye illata lengi be.

Wlcsek Anna

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A bécsiek rendezvényüket Európa leginkább gyermekbarát adventi ünnepségének nevezik
[/caption]Felállították Bécs karácsonyfáját a Városháza-téren. A huszonhét méter magas, százhúsz éves lucfenyő egy Salzburg környéki nemzeti parkból származik. Az osztrák főváros újra ünnepi díszbe öltözött, megnyílt a hagyományos bécsi Karácsonyi Vásár, azaz a „Wiener Christkindlmarkt”. A kandírozott gyümölcsök, a vattacukor, a mézes sütemények és a karácsonyi finomságok illata nemcsak a feldíszített fabódékat, hanem az egész várost belengi. A gyerekek sültgesztenyés tasakokat, a felnőttek gőzölgő forralt boros bögréket szorongatnak a kezükben, s közben együtt sétálgatnak az ünnepre készülő sokasággal. A bécsi Adventi Varázslat karácsonyig várja a nézelődni, vásárolni vágyókat. December 24-én délután még lehet egy utolsót szippantani a vásári hangulatból az ajándékok kibontása előtt.

Programok, újdonságok

A karácsonyi műhely naponta 9–19-ig tart nyitva, ahol sütöde, kőkép, karácsonyfa- és ablakdísz, mézgyertya, kulcstartó, hűtőmágnes és képkeretkészítő manufaktúra várja a kicsiket. Idén először „Jugendpunsch” néven olyan alkoholmentes puncsot is árulnak, amely gyümölcstea, narancslé, málnalé és fűszerek hozzáadásával készült. Közvetlenül az óriási karácsonyfa mellett található az információs házikó, amely jó találkozási pontnak számít, ha a tömegben valaki elkavarodott a társaságától.

A csaknem hétszáz éves hagyományokkal bíró karácsonyi vásár a kezdetekkor a szokásos évszakonkénti nagyvásárok egyike volt. Az eseményt csak 1872 óta hívják hivatalosan is Christkindlmarktnak, mai fényében pedig 1903-tól, a elektromos díszkivilágítás kialakítása óta tündökölhet. Helyszíne a történelmi események, és a város fejlesztése miatt többször változott. Mára a Városháza-tér (Rathausplatz) maradt az adventi ünnepségek és a karácsonyi vásár állandó tere. Évente mintegy hárommillióan látogatnak ki a vásárra, akik közül több mint félmillió külföldi. Idén a Ringstrasse-nál lévő bejáratnál óriási adventi koszorú fogadja a látogatókat. A két tonnányi virágból készült füzér átmérője tizenkét méter. A szervezők azt ígérik, hogy akik advent vasárnapjain látogatnak ki a gyertyagyújtásra, apró ajándékokat is kapnak.

Utazás Bécsbe

Autóval a császárváros néhány óra alatt elérhető Magyarországról. Az autópályáért itthon és Ausztriában egyaránt fizetni kell. A négynapos matrica ára a hazai szakaszon 1170 forintba kerül, az osztrák oldalon 2070 Ft, ez utóbbi tíz napig érvényes. Autóbuszok Budapestről és néhány hazai nagyvárosból is indulnak. A felnőtt jegy oda-vissza 8–10 ezer forintba kerül, gyermekeknek ennek körülbelül a felét kell fizetniük, de néhány magáncég ennél olcsóbban is indít járatokat az osztrák fővárosba. Vonattal gyors és kényelmes az utazás: kevesebb mint három óra alatt ér a szerelvény Budapestről Bécsbe. A MÁV úgynevezett kiránduló jegyet is kínál, amely magába foglalja az oda-vissza utat (helyjegy nélkül), valamint négy napig korlátlan utazásra jogosít az osztrák főváros minden tömegközlekedési eszközén.

A bécsiek egyébként a rendezvényüket Európa leginkább gyermekbarát adventi ünnepségének nevezik. A Rathausparkban mesés játékok és programok várják a legkisebbeket, de az andalogni vágyó szerelmespárokat is. A szökőkútnál új látványosság fogadja a vendégeket: az ott felépített harangjáték tradicionális karácsonyi dalocskákat csilingel. A park egy másik pavilonjában kedves manók készülődnek, míg máshol külöleges csillag alakú lámpások világítják meg a teret. A betlehemi csillagot szimbolizáló hangulatos lámpácskákat a Fülöp-szigeteki Köztársaságtól kapta ajándékba Bécs városa. A lámpások évszázados hagyomány részei a Fülöp-szigeteken: a templomba vezető utat mutatják karácsony este a lakosoknak. Bécsben a lámpák a park Parlament felőli részén nyújtanak hangulatos világítást a sétálni vágyóknak.

A Rathauspark egyik legnagyobb látogatottságnak örvendő pontja a Wolkenpostamt, azaz a Felhőposta, ahonnan másfél euróért lehet karácsonyi stemplivel ellátott üdvözlőlapokat küldeni. A másik legnyüzsgőbb helyszín minden bizonnyal a Városháza nagyterme lesz, ahol az idei Karácsonyi Műhely működik. A frissen sült sütemények és frissen gyalult faforgács illata az egész termet belengi, a gyermekek pedig számos saját készítésű ajándékot vihetnek haza minden nap.

Európa legjobb vásárai

Egy a világhálón közzétett lista szerint Bécs mellett számos európai nagyváros – köztük Budapest is –, rendez karácsonyi vásárokat. A lista hazánkat külön kiemeli: a Vörösmarty téri vásárt (december 1–24.) Európa egyik legszínvonalasabb rendezvényének nevezi. A bécsi ünnepet (november 18 – december 24.) persze nehéz felülmúlni. A lista összeállítói ezt emlegetik a karácsonyi vásárok anyjaként. Ehhez hasonló a nürnbergi (november 31 – december 24.), a százezer látogatót vonzó londoni Frost Fair (december 15 – 17.), és britek körében népszerű franciaországi Lille városának rendezvénye (november 21 – december 24.). Berlin is nevezetes a vásárok között: a december 26-ig tartó kavalkádban félszáznál több karácsonyi piactér és bazár várja a látogatókat.

Wlcsek Anna Programok, újdonságok A karácsonyi műhely naponta 9–19-ig tart nyitva, ahol sütöde, kőkép, karácsonyfa- és ablakdísz, mézgyertya, kulcstartó, hűtőmágnes és képkeretkészítő manufaktúra várja a kicsiket. Idén először „Jugendpunsch” néven olyan alkoholmentes puncsot is árulnak, amely gyümölcstea, narancslé, málnalé és fűszerek hozzáadásával készült. Közvetlenül az óriási karácsonyfa mellett található az információs házikó, amely jó találkozási pontnak számít, ha a tömegben valaki elkavarodott a társaságától.

Utazás Bécsbe Autóval a császárváros néhány óra alatt elérhető Magyarországról. Az autópályáért itthon és Ausztriában egyaránt fizetni kell. A négynapos matrica ára a hazai szakaszon 1170 forintba kerül, az osztrák oldalon 2070 Ft, ez utóbbi tíz napig érvényes. Autóbuszok Budapestről és néhány hazai nagyvárosból is indulnak. A felnőtt jegy oda-vissza 8–10 ezer forintba kerül, gyermekeknek ennek körülbelül a felét kell fizetniük, de néhány magáncég ennél olcsóbban is indít járatokat az osztrák fővárosba. Vonattal gyors és kényelmes az utazás: kevesebb mint három óra alatt ér a szerelvény Budapestről Bécsbe. A MÁV úgynevezett kiránduló jegyet is kínál, amely magába foglalja az oda-vissza utat (helyjegy nélkül), valamint négy napig korlátlan utazásra jogosít az osztrák főváros minden tömegközlekedési eszközén. Európa legjobb vásárai Egy a világhálón közzétett lista szerint Bécs mellett számos európai nagyváros – köztük Budapest is –, rendez karácsonyi vásárokat. A lista hazánkat külön kiemeli: a Vörösmarty téri vásárt (december 1–24.) Európa egyik legszínvonalasabb rendezvényének nevezi.

A bécsi ünnepet (november 18 – december 24.) persze nehéz felülmúlni. A lista összeállítói ezt emlegetik a karácsonyi vásárok anyjaként. Ehhez hasonló a nürnbergi (november 31 – december 24.), a százezer látogatót vonzó londoni Frost Fair (december 15 – 17.), és britek körében népszerű franciaországi Lille városának rendezvénye (november 21 – december 24.). Berlin is nevezetes a vásárok között: a december 26-ig tartó kavalkádban félszáznál több karácsonyi piactér és bazár várja a látogatókat. A bécsiek rendezvényüket Európa leginkább gyermekbarát adventi ünnepségének nevezik -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában