Ország-világ

2007.11.22. 16:22

Befejeződtek az őszi ültetések a budapesti erdőkben

Több mint húszezer facsemetét ültetett el idén ősszel a Pilisi Parkerdő Zrt. a főváros környéki erdőkbe. A csemeték mellett 64 mázsa makkot is elvetettek a szakemberek, így összesen 16 hektár fiatal erdő születik a térségben.

Vég M.

A facsemeték többsége erdészeti csemetekertekből származó, néhány tíz centiméteres fácska. Elültettek azonban 3700 nemesnyár dugványt is, ezek elérik a 2-3 méteres nagyságot. Szintén nagyméretű, földlabdás csemetéket ültettek a Normafához, összesen 511 darabot. Ez utóbbi munkánál a kiültetett anyag azonban már olyan drága, hogy az ültetés csak a helyi önkormányzat jelentős anyagi segítségével valósulhatott meg. Az ültetések egyrészt az erdőfelújításokkal kapcsolódnak össze. Az erdőfelújítás során a szakemberek az idős erdőállományok megfiatalítását végzik. Bár Budapest környékén az erdészek törekszenek természetes úton megújítani az erdőket, vannak olyan állományok, ahol nem kerülhető el a mesterséges beavatkozás. Ilyenek a különböző kultúrerdők, például akácosok, nemesnyárasok. Ezek az erdők nagyrészt a pesti oldalon, a XVIII., XXIII kerületben találhatók. Néhány helyszínen természetvédelmi szempontból történik ültetés, itt őshonos fafajokat (gyertyánt, hársakat, erdei gyümölcs fajokat) ültetnek az eredetileg meglévő idegen fajok helyett.

Úgynevezett csereerdősítések keretében vetették el a 64 mázsa csertölgy makkot. A csereerdősítéseket valamilyen közérdekű beruházással – pl. útépítés – kapcsoltban végzik. A beruházás során kivágott erdőterületnek általában a többszörösét kell más, de az erdészeti és természetvédelmi szempontoknak megfelelő helyszínen létrehozni. Ilyen erdősítések idén a XVI. kerületben, illetve Pomáz és Nagykovácsi határában történtek. Az őshonos csertölgy bár viszonylag lassan növekszik, de optimálisan hasznosítja a gyengébb termőhelyeket is. Az ősszel új helyére került csemete így ugyanis a tavaszi lombfakadáskor hasznosítani tudja a talajban felhalmozódott téli csapadékot. Különösen fontos ez a kezdeti segítség az erdőterületre ültetett fák esetében, ahol a fiatal fáknak emberi közreműködés – pl. locsolás – nélkül kell megküzdeniük az életben maradásért.

Az idén őszi 16 hektár ültetést tavasszal további 8 hektár beültetése követi. Ekkor mintegy hatvanhatezer csemetét ültet el az Erdészet a 2007 júliusában leégett újpalotai területre, a Páskom-ligetbe. Ezen a helyszínen idén ősszel még a tűz utáni fakitermelés, illetve az ültetést megelőző talajelőkészítés zajlik, amit a fagyok elmúltával tavasszal követ a csemeték ültetése. Az egykori fenyves helyére a homok megkötésére alkalmas fiatal akácok kerülnek, a sétautak mellé pedig lehetőség szerint őshonos fajok, mint például a szürke nyár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában