Ország-világ

2007.11.01. 19:09

Demonstrálnak a sertéstartók

Várhatóan országszerte 50-60 helyszínen készülnek demonstrációkra a sertéstartók november 15-én, mert eredménytelennek tartják az ágazat jövőjéről folyó minisztériumi egyeztetéseket.

Maros László

A sertéstartók 18 megyében és a fővárosban hívják fel lehetetlen helyzetükre a figyelmet demonstrációikkal. Egyedül Nógrád megye marad ki az országos akcióból, mert itt gyakorlatilag már megszűnt a sertéstartás. Az országos tüntetés pontos menetrendjéről jövő szerdán határoz a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ). Tóth István főtitkár szerint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a helyzet javítására csak homályos ígéreteket tett, s az egyeztetéseken a felek csak abban értettek egyet, hogy az ágazat jelenlegi helyzete tragikus.

A válságot jól tükrözi az elmúlt évek folyamatos állománycsökkenése. Míg 2002-ben még több, mint ötmillió sertést tartottak Magyarországon, ez a szám az idei augusztusi adatok szerint alig haladja meg a négymilliót. Ezt a 20 százalékos csökkenést jóval meghaladja az anyakocák fogyása, ezen időszakban 382 ezerről 278 ezerre csökkent az anyaállatok száma. A jövő még borúsabb, Tóth István szerint a szakértői előrejelzések szerint akár 2,5 millióra is csökkenhet a sertésállomány az elkövetkező hat hónapban, de rövidtávon akár 2 millió alá is eshet ez a szám. A csökkenést azonban a lakosság is megérzi áremelések formájában, ugyanis az előrejelzés miatt várhatóan 25-30 százalékkal emelkedhet a sertéshús ára akár már jövő év elején.

A Sertéstenyésztők Országos Választmányának demonstrációját a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége is támogatja. A Magosz véleménye szerint tarthatatlan az az állapot, hogy az élőállat kilójának felvárási ára mindössze 250 forint, míg az önköltségi ár eléri a 350 forintot. Jakab István elnök szerint a kormányzatnak mindent meg kell tenni a válsághelyzet elhárításáért. Szorgalmazta az idén április 30-ig járó nemzeti támogatások mielőbbi kifizetését, valamint az állategészségügyi költségek mérséklését, újabb nemzeti támogatások uniós elismertetését. Hathatósabb védelmet kívánna a magyar piac is, nagyobb hangsúlyt helyezve az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések folyamatosságára és a feketegazdaság felszámolására. A Magosz mindenben egyet ért a választmánnyal, kivéve, hogy a sertéstartó telepek tulajdonosai földhöz jussanak.

Nem kizárt, hogy a Magyar Sertéstartók Szövetsége is tart demonstrációkat a MOSZ-szal összefogva, de Sákán Antal elnök a jövő heti tárgyalások eredményeitől függően elképzelhetőnek tartja a békés megoldást. Sákán szerint a sertéságazat helyzetéért a kereskedelem is felelős, a fogyasztói áremelkedések hátterében nem csak a növekvő termelési költségek állnak. Fő ok, hogy a kereskedők nem akarnak osztozni a termelőkkel a hasznon.

A minisztérium szóvivője a Magosz felvetéseire megemlítette, hogy az agrártárca az idén mintegy 3 milliárd forintot, jövőre pedig közel 4 milliárdot fordít az ágazat támogatására. Ezen felül megpróbálnak könnyíteni a gazdák terhein, amelybe beletartozik a költségcsökkentés, valamint az unió által nyújtott lehetőségek kihasználása. Dákány András utalt arra, hogy az európai sertéstartók számíthatnak uniós segítségre is, amelyre az unió agrárbiztosa a napokban Budapesten tett ígéretet. Mariann Fischer Boel úgy vélte, a válság globális jelenség, amely csupán átmeneti, s tavasszal már felfelé mozdulnak az árak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában