Ország-világ

2007.11.26. 17:26

Édes győzelem, keserű jövő

Számarányát tekintve az erdélyi magyarok lesznek a legjobban képviselt román állampolgárok Brüsszelben, mégis keserédes a győzelem. Az RMDSZ és Tőkés László között ugyanis csekély az esély az együttműködésre.

Farkas Károly

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Markó: ha a teljes összefogás listája létrejött volna, akkor jelenleg nem két vagy három európai parlamenti képviselőről beszélnénk
[/caption]„Ez a romániai magyarság közös győzelme!” – jelentette ki Tőkés László református püspök. Az 1989-es forradalom hőse még a héten tárgyalóasztalhoz ülne az RMDSZ-szel, hogy a romániai magyarság közös jövőjéről beszéljenek. Szerinte Erdélyben is beindult a rendszerváltás és bebizonyosodott: feleslegesen aggódtak azok, akik a választások előtt az egység megbontásáról és kudarcról beszéltek. Ugyanakkor Tőkés László előtt nehéz jövő áll, a jelek szerint az RMDSZ nemigen hajlandó az együttműködésre.

Tőkés László

1952 április 1-én született Kolozsvárott. Kulcsszerepe volt a Ceaucescu diktatúrát megdöntő 1989-es forradalomban, 1990 és 2003 között az RMDSZ tiszteletbeli elnöke, majd az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az erdélyi Magyar Polgári Szövetség vezetője. 1992 óta ő tölti be a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöki posztját is.
„Ha a teljes összefogás listája létrejött volna, akkor jelenleg nem két vagy három európai parlamenti képviselőről beszélnénk, hanem négyről vagy akár ötről is. Ily módon veszteségünk is van, de fontos ez a győzelem is” – jelentette ki Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. Markónak van is miért keseregnie: az RMDSZ komoly versenytársat kapott Tőkés László személyében. Markó ennek ellenére sok sikert kívánt Tőkés Lászlónak az Európai Parlamentben (EP), és azt, hogy valósítsa meg a választási kampányban vállalt terveit. Hozzátette: az biztos, hogy amit az RMDSZ ígért, azt teljesíti is fogja. Frunda György, aki az RMDSZ listájának élén áll, újságíróknak kifejtette: a püspöknek eredetileg nem az volt a célja, hogy megszerezze a számára mandátumot biztosító szavazatszámot, hanem az, hogy megakadályozza az RMDSZ sikerét az európai parlamenti választásokon.
 

Frunda György

1951. július 22-én születetett Marosvásárhelyen, az 1989-es fordulatig ügyvéd, majd 1990 óta tagja Románia Parlamentjének, 1992-ig képviselő, majd azt követően szenátor, illetve az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében a román küldöttség vezetője és az RMDSZ egyik legbefolyásosabb tagja.
Számarányát tekintve a romániai magyarság tagjai lesznek a legjobban képviselt román állampolgárok az Európai Parlamentben – így kommentálták a román lapok tegnap a választási eredményeket. A vasárnap lezajlott EP-választások eredményeképpen ugyanis legalább három képviselőt küldhetnek Brüsszelbe és Strassbourgba. Az eredmény annak tulajdonítható, hogy a magyarok kiemelkedő, 46,5%-os arányban jelentek meg a szavazáson. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség listájának két vezetője, Frunda György és Sógor Csaba szenátorok, illetve Tőkés László református püspök így már egészen bizonyos, hogy képviselhetik az erdélyi magyarságot. Előreláthatólag mindhárom képviselő az Európai Néppártot támogatja majd: az RMDSZ hagyományosan jó kapcsolatot ápol a pártszövetséggel, míg Tőkés Lászlónak a néppárt alelnöki posztját betöltő Orbán Viktor támogatásával sikerült mantátumhoz jutnia.
  

Sógor Csaba

1964. május 12-én született Aradon, 1988-1999 között a Csíkcsicsói Református Egyházközség lelkésze, 1999-2000 - a Királyhágómelléki Református Egyházkerület ökumenikus és külügyi tanácsosa, 2000-től az RMDSZ Hargita megyei szenátora.
Az adatok kilencven százalékos feldolgozottsága szerint a Demokrata Párt (PD) 31,5, a Szociáldemokrata Párt (PSD) 21,1, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 15,6 százalékot ért el. A Liberális-Demokrata Párt (PLD) 6,9, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 6,2, az Új Generáció Pártja (PNG) 4,6, Tőkés László független jelölt 3,7, a szélsőséges Nagy-Románia Párt (PRM) 3,4, a Konzervatív Párt (PC) 2,4 százalékát szerezte meg a szavazatoknak. Az EP választásokat egyébként érdektelenség övezte. Az összesítő adatok szerint a szavazásra jogosult lakosság alig 29,12 százaléka adta le voksát urnazárásig. Az alacsony részvétel miatt elbukott a választásokkal egy időben tartott népszavazás is. A parlamenti választások reformját célzó referendumra hiába szavaztak elsöprő többségben (88,9%) igennel, a népszavazást érvénytelennek kellett nyilvánítani, mivel a voksolók aránya(30%) nem érte el a választók törvényben meghatározott 50 százalékát.

A magyarok magas részvételi aránya azt eredményezte, hogy még az egyedüli függetlenként induló Tőkés László is több, az RMDSZ pedig csaknem kétszer annyi szavazatot kapott, mint a szélsőségesen magyarellenes Corneliu Vadim Tudor vezette Nagy-Románia Párt, a szintén magyarellenes Konzervatív Párt. Az erdélyi magyar politikusok örömmámorát csak a közeljövő problémái keseríti meg, a három bejutott képviselőnek ugyanis együtt kellene működnie, hogy hatékonyan képviselhessék szavazóikat.

Parlamenti karének

Mindenki gratulál a maga erdélyi választottjának A magyar parlamenti pártok – amelyek képviselői oroszlánrészt vállaltak az erdélyi magyarság megosztásából – az országgyűlés hétfői ülésén napirend előtt dícsérték az erdélyi magyar sikereket. A felhangok azonban kissé különböznek a koalíciós és az ellenzéki nyilatkozatokban. Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke úgy fogalmazott: az EP-választáson a nemzeti önbecsülés győzött a kishitűség és az ehhez kapcsolódó széleskörű vádaskodás felett. A politikus szerint a három magyar képviselő együtt már megteremtheti az önálló erdélyi magyar külpolitikát. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője is gratulált az RMDSZ és Tőkés sikeréhez ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a függetlenként bejutott Tőkés Lászlónak és a két képviselői mandátumot nyert Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek le kell ülnie tárgyalni egymással, hogy együtt képviseljék az erdélyi magyarság érdekeit Európában. Kóka János, az SZDSZ elnöke nyílt levélben gratulált Markó Bélának az RMDSZ sikeréért, ám Tőkés Lászlót elfelejtette megemlíteni, kiemelte viszont, hogy stratégiai partnernek tekinti az RMDSZ-t. Ezzel szemben Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő diplomatikusabb álláspontra helyezkedett: nyilatkozatban gratulált minden, az EP-be jutott erdélyi magyar képviselőnek. A magyar politikai erők kivétel nélkül arra intették az erdélyi magyar politikusokat, hogy a megosztottságból komoly káruk származhat.

Frunda György 1951. július 22-én születetett Marosvásárhelyen, az 1989-es fordulatig ügyvéd, majd 1990 óta tagja Románia Parlamentjének, 1992-ig képviselő, majd azt követően szenátor, illetve az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében a román küldöttség vezetője és az RMDSZ egyik legbefolyásosabb tagja.

Sógor Csaba 1964. május 12-én született Aradon, 1988-1999 között a Csíkcsicsói Református Egyházközség lelkésze, 1999-2000 - a Királyhágómelléki Református Egyházkerület ökumenikus és külügyi tanácsosa, 2000-től az RMDSZ Hargita megyei szenátora.

Parlamenti karének Mindenki gratulál a maga erdélyi választottjának

A magyar parlamenti pártok – amelyek képviselői oroszlánrészt vállaltak az erdélyi magyarság megosztásából – az országgyűlés hétfői ülésén napirend előtt dícsérték az erdélyi magyar sikereket. A felhangok azonban kissé különböznek a koalíciós és az ellenzéki nyilatkozatokban.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke úgy fogalmazott: az EP-választáson a nemzeti önbecsülés győzött a kishitűség és az ehhez kapcsolódó széleskörű vádaskodás felett. A politikus szerint a három magyar képviselő együtt már megteremtheti az önálló erdélyi magyar külpolitikát. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője is gratulált az RMDSZ és Tőkés sikeréhez ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a függetlenként bejutott Tőkés Lászlónak és a két képviselői mandátumot nyert Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek le kell ülnie tárgyalni egymással, hogy együtt képviseljék az erdélyi magyarság érdekeit Európában. Kóka János, az SZDSZ elnöke nyílt levélben gratulált Markó Bélának az RMDSZ sikeréért, ám Tőkés Lászlót elfelejtette megemlíteni, kiemelte viszont, hogy stratégiai partnernek tekinti az RMDSZ-t. Ezzel szemben Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő diplomatikusabb álláspontra helyezkedett: nyilatkozatban gratulált minden, az EP-be jutott erdélyi magyar képviselőnek. A magyar politikai erők kivétel nélkül arra intették az erdélyi magyar politikusokat, hogy a megosztottságból komoly káruk származhat. Markó: ha a teljes összefogás listája létrejött volna, akkor jelenleg nem két vagy három európai parlamenti képviselőről beszélnénk -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában