Ország-világ

2007.11.23. 06:08

Egyszerű ízek fűszerek nélkül

Aki fűszeres ételre vágyik, ne Hollandiában akarjon jóllakni. De ha valaki szereti az egyszerű ennivalókat, e kis ország konyhájában megtalálja.

Rados V.

A holland gasztronómia gyökerei az 1700-as évekre nyúlnak vissza. Ekkor lett a burgonya egyre népszerűbb étel, és a mai napig megőrizte uralkodó szerepét. Ez volt az az idő is, amikor a hollandok evőeszközt kezdtek használni – a főtt krumpli ugyanis túlságosan meleg volt ahhoz, hogy kézzel egyék. E konyha sajátossága az egytálétel.

Közülük kiemelkedik a stamppot, amely nem más, mint krumplipüré és valamilyen más zöldség elegye. Mivel régen a parasztembernek nem volt nagy főzőfelülete, a stamppotot egyetlen fazékban készítették. Nagyon sok fajtája létezik, gyakran helyi ízekkel. Míg nálunk az ebéd a főétkezés, addig Hollandiában a vacsora kap hasonló szerepet 6 óra tájban. Ekkor a legtöbb család az asztalnál ül, ilyenkor még telefonálni is illetlenség. A vacsora általában valamilyen sült húsból, stamppotból, párolt zöldségekből és szószból áll. Mindig desszert zárja. A hollandok a joghurtot is desszertként fogyasztják az étkezés befejezéseként. Ez a konyha nem használ erős fűszereket, és egyszerűségre törekszik.

Becsületkassza és világhírű sajt

Hollandiában léteznek üzletek, amelyek eladó nélkül működnek. A vásárló elveszi a kívánt terméket, és fizet a becsületkasszánál. Senkinek sem jut eszébe e nélkül távozni. Az üzletekben minden itthon ismert élelmiszer kapható, kivéve a tejföl és a tehéntúró, amit a hollandok nem használnak. Konyhájuk meglehetősen egyhangú a magyarhoz képest. A holland sajt és édesség viszont méltán világhírű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában