Ország-világ

2007.11.15. 06:34

Elhagyom az élettársamat, mi lesz az enyém?

OSZTOZKODÁS – Olvasónk és élettársa állandóan veszekednek. A nőnek elege van ebből, elhagyná a férfit. Arra kíváncsi, hogy a lakásból, amit anyósa vett a saját és a fia nevére, mi jár neki.

Rados Virág

Sajnos semmi nem jár a hölgynek – mondta el ügyvéd szakértőnk. A lakásban ugyanis neki nincs pénze. Az ingatlant élettársának anyja vásárolta, tehát nem közös szerzemény. Sokan mondják, a házasságlevél „csak egy papír”, ami nem számít. Így élettársi kapcsolatban élnek, gondolván, hogy az ugyanaz. Alaposan tévednek – legalábbis ami a kapcsolat jogi vonzatát illeti. Sőt, ha szétválás miatt osztozkodásra kerül sor, a házastársi és élettársi kapcsolat között jelentős különbség van – teszi hozzá a jogi szakember. A házasságban minden ingóság és ingatlan, amelyet a pár az együttélés évei alatt halmoz fel, közös szerzemény. Még akkor is így van, ha mondjuk a lakást csak egyikük nevére íratták. Hiszen az csak formaság, az igazság azonban eltér ettől. Amennyiben a vagyontárgyra az érintett teljes egészében igényt tart, bizonyítania kell, hogy az kizárólag az ő szerzeménye. Vagyis a másiknak nem fekszik benne pénze. Márpedig a bizonyítás ilyenkor igencsak nehézkes.

Élettársi kapcsolat esetén viszont éppen azt kell igazolni, hogy a vagyon közös szerzemény. Az ingatlan mondjuk a férfi nevén van, és a nő részesedne belőle. A bíróság kérni fogja: bizonyítsa be, hogy abba ő is pénzt fektetett. Jelen helyzetben erről nincs szó. A törvényhozás tervezi, hogy a vagyonközösség elvét a jövőben az élettársi viszonyra is alkalmazza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában