Ország-világ

2007.11.27. 20:10

Eredmények a borreform európai csatájában

Áttörést jelentett be kedden Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az uniós borágazat reformjáról folyó tárgyalásokon.

BAMA

Brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, kikerült az uniós javaslatok közül, hogy cukrot a reform életbe lépését követően egyáltalán nem lehet használni az alkoholfok javításához. A vita már csak az értékről szól: Magyarország szeretné megtartani az eredeti 2 százalékos hozzátételi szintet, míg az Európai Bizottság javaslata egy százalékban határozná meg a felső szintet, amelyhez rendkívüli helyzetben még fél százalékot hozzá lehetne adni.

A reform többi témája közül Gráf József kiemelte: túl kellene lépni azon, hogy az egyes országoknak járó támogatást "történelmi alapon" határozzák meg, azaz a korábbi uniós pénzek alapján, mert ez nem kedvez az új tagországoknak. Ezzel a problémával az EU más ágazatok - például a zöldség-gyümölcs szektor - reformjánál is szembetalálta magát. A bor esetében a legfrissebb javaslat szerint most már csak a támogatás 50 százalékát határoznák meg ezen az alapon, míg további 25-25 százalékot a termőterület nagysága és a termés mennyisége alapján.
Magyarország kompenzációra tart igényt, ha a történelmi alapú támogatásrész nem változik - jelezte Gráf az ülésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában